x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italienii vor să ne plimbăm prin Europa cu cazierul

Italienii vor să ne plimbăm prin Europa cu cazierul

de Carmen Plesa    |    08 Sep 2010   •   00:00

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, aflat la Paris pentru consultări pe tema imigraţiei, a venit ieri cu ideea ca ţările de orgine să fie obligate să furnizeze precendentele penale ale cetăţenilor "creându-se astfel un fel de centralizare europeană".



Potrivit Corriere della Sera, Maroni şi-a mai dori o interdicţie de a reintra într-o ţară pentru cei care au fost expulzaţi.
Ministrul italian de Interne a insistat, la întâlnirile pe care le-a avut cu miniştrii francezi, pentru urgentarea expulzării cetăţenilor comunitari dacă se dovedeşte că, după trei luni de stat într-o altă ţară, nu pot proba că au un loc de muncă sau venituri din care să se întreţină şi nici un adăpost decent.
În Parlamentul European, Franţa s-a trezit ieri pe banca acuzaţilor, din cauza politicii sale în privinţa romilor, a anunţat Le Parisien.

Mai multe grupuri politice ale socialiştilor, liberalilor şi verzilor, dar şi de la comunişti au prezentat proiecte de rezoluţie, în care au condamnat foarte dur recentele expulzări făcute de Franţa. Socialistul Martin Schulz a denunţat "o vânătoare de vrăjitoare" şi i-a acuzat pe Nicolas Sarkozy, FranÎois Fillon şi Brice Hortefeux. "Spuneţi public ceea ce face Franţa contrazicând tratatele europene", spus Daniel Cohn-Bendit, şeful grupului Verzilor, adresându-se lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Barosso a refuzat să condamne în vreun fel Parisul.

Textul rezoluţiei pe tema romilor va fi votat mâine, iar grupurile politice negociază intens, având în vedere că popular-europenii încearcă să-l scoată cât mai neşifonat pe Nicolas Sarkozy, eliminând formulările dure la adresa acestuia şi a Guvernului francez.

Între timp, autorităţile franceze şi cele italiene au continuat evacuările. La Fleury-Mérogis, forţele de ordine franceze au demolat o tabără în care locuiau, de aproximativ doi ani, 40 de romi. La Milano, 250 de romi au fost evacuaţi din tabăra de pe via Rubattino.

×
Subiecte în articol: externe