x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jihadiștii amenință Cupa Mondială din Rusia

Jihadiștii amenință Cupa Mondială din Rusia

de Şerban Mihăilă    |    08 Iun 2018   •   14:10
Jihadiștii amenință Cupa Mondială din Rusia

Aproape de dizolvare în Siria și Irak, organizația radicală Stat Islamic amenință cu o serie de lovituri sângeroase în timpul turneului final al Campionatului Mondial de fotbal, desfășurat pe 12 stadioane în 11 orașe din Rusia, între 14 iunie și 15 iulie. Întorși acasă după ce au luptat alături de jihadiști în Orientul Mijlociu, numeroși ruși, ceceni și islamiști din restul Caucazului și Asia Centrală sunt pregătiți să arunce în aer evenimentul sportiv al Planetei. 

În timp ce-și trăiește ultimele zile în Siria și Irak, gruparea teroristă Stat Islamic (SI) și-a redefinit strategia, concentrându-se acum pe Europa, unde a devenit o amenințare reală pentru Cupa Mondială din 2018, avertizează experți în securitate, citați de AFP. Primele semnale de alarmă au apărut încă de la sfârșitul anului trecut, când divizia de propagandă a SI, „Fundația Media Wafa”, a distribuit o serie de fotomontaje în care vedetele fotbalului mondial Lionel Messi și Neymar apăreau în celebrele costume portocalii utilizate de teroriști pentru a-și îmbrăca ostaticii înainte de execuțiile filmate. Pe fotomontajele cu Messi și Neymar, culcați la pământ, cu cuțite în gât sau aruncați în flăcări, era scris un mesaj extrem de clar: „Nu veți trăi în securitate, atât timp cât nici noi nu o avem în țările musulmane”. Și alte mesaje postate de SI în ultimele luni dezvăluie o campanie fără precedent declanșată de teroriști înaintea Cupei Mondiale, cu scopul de a-i incita la atentate pe jihadiștii din fostul spațiu sovietic. Potrivit unor experți americani în securitate, citați de AFP, atacurile pot fi lansate fie de așa-numiții „lupi singuratici”, teroriști ce acționează pe cont propriu după ce le-a fost inoculată ideologia SI, fie de jihadiștii locali, extrem de numeroși în fostul teritoriu al URSS. În ultima categorie intră ruși, ceceni și islamiști din restul Caucazului și Asia Centrală, întorși acasă după ce au luptat alături de jihadiști în Siria și Irak. Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington estimează că aproximativ 8.500 de jihadiști din Rusia și fostele state sovietice din Asia Centrală s-au alăturat SI și altor grupări jihadiste din regiune. Deși nu știu cu exactitate câți dintre teroriști s-au întors, experții americani sunt convinși că SI și-a instruit oamenii să revină în țările lor și să formeze „celule în adormire”, ce pot fi activate în preajma Cupei Mondiale.

Circumstanțe agravante pentru Rusia

Teroriștii nu vor rata un eveniment cu acoperire mediatică planetară, susține și directorul Institutului francez pentru Afaceri Strategice și Internaționale, Pascal Boniface. În plus, „intervenția Rusiei în Siria constituie un factor agravant”, a spus Boniface, citat de AFP. Fără îndoială, cea mai mare parte din bugetul de aproximativ 7 miliarde de dolari, alocat de Rusia pentru acest eveniment, o reprezintă cheltuieli legate de securitate, a adăugat Boniface. De cealaltă parte, rușii amintesc că, deși disputate la marginea nordică a Caucazului, Jocurile Olimpice de iarnă din Soci, din 2014, nu s-au soldat cu incidente.

În ultimii ani, în Rusia, au fost comise cu succes o serie de atacuri teroriste și au fost dejucate altele, legate sau inspirate de Stat Islamic”.

Raport al Centrului de Combatere a Terorismului din West Point

 

×