x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden împlinește astăzi 80 de ani

Joe Biden împlinește astăzi 80 de ani

de Adriana Deoanca    |    20 Noi 2022   •   11:02
Joe Biden împlinește astăzi 80 de ani
Sursa foto: Hepta

Cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, care a ajuns în funcție la 78 de ani ca cel mai în vârstă candidat ales vreodată, devine acum singurul președinte în exercițiu care sărbătorește cea de-a 80-a aniversare la Casa Albă.

Născut pe 20 noiembrie 1942, Joe Biden a devenit cel de-al 46-lea președinte în ianuarie 2021, ceea ce i-a adus titlul de cel mai bătrân președinte din istoria SUA. Biden, care avea 78 de ani când a depus jurământul, a fost aspru criticat de-a lungul acestor doi ani, fiind pus sub semnul întrebării impactul vârstei sale asupra performanței prezidențiale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Vârsta președintelui îi îngrijorează pe mulți dintre americani. Biden ar avea 82 de ani dacă decide să candideze pentru un al doilea mandat prezidențial în 2024.

„Cred că în mod clar vârsta lui Biden este o preocupare majoră, acuitatea sa mentală este o preocupare majoră și sănătatea lui generală este o preocupare majoră”, a spus politologul de la Universitatea Rice, Mark Jones, pentru aa.com.

Jones a declarat pentru Agenția Anadolu că, în ciuda vârstei lui Biden, „el este președintele Statelor Unite și este eligibil să candideze pentru un alt mandat și este dificil pentru orice democrat să spună că nu ar trebui să candideze pentru a fi reales”.

Biden nu s-a ferit să discute despre îngrijorările electoratului legate de vârsta lui, subiect pe care l-a abordat într-un interviu înainte de alegerile intermediare din 8 noiembrie.

„Cred că este un lucru legitim să fii îngrijorat de vârsta cuiva, inclusiv a mea”, a spus Biden.

„Este total legitim. Dar cred că cel mai bun mod de a judeca este să mă urmărești. Încetinesc? Nu am același ritm?”

„Intenția noastră este să candidam din nou”, a spus Joe Biden în timpul unui interviu săptămâna trecută. „Aceasta a fost intenția noastră, indiferent de rezultatul acestor alegeri (de la jumătatea mandatului)”.

„Cred că toată lumea vrea să candidez, dar vom avea discuții despre asta”, a spus Biden, adăugând că ar fi o „decizie a familiei”.

Potrivit Associated Press, decizia președintelui Camerei, Nancy Pelosi, la vârsta de 82 de ani, de a se retrage de la conducere și de a lăsa o nouă generație să treacă la butoane ar putea influența gândirea lui Biden și a partidului său, în timp ce democrații cântăresc atent dacă să meargă cu un câștigător dovedit sau să apeleze la energia cuiva mai tânăr.

Printre întrebările pe care le ridică mișcarea lui Pelosi, a spus Kathleen Hall Jamieson, o autoritate în domeniul comunicațiilor politice de la Universitatea din Pennsylvania: „Chiar dacă cineva este foarte competent și de succes, există un punct în care ar trebui să se dea deoparte pentru a oferi altora oportunitatea de a conduce, exact așa cum alții s-au dat deoparte pentru a face posibil acest lucru pentru ei?"

Discursurile lui Biden au fost îndelung analizate de-a lungul carierei sale politice de cinci decenii, așa că a descoperi impactul vârstei asupra acuității sale este un joc pentru „gerontologii în fotoliu”, așa cum spune dr. S. Jay Olshansky, un expert în îmbătrânire. 

Pe rețelele de socializare, fiecare derapaj este transformat într-o presupusă dovadă a senilității. Mulți văd gafele lui Biden ca pe o vulnerabilitate tot mai mare în ochii alegătorilor, pe măsură ce acesta îmbătrânește.

Într-un sondaj Associated Press asupra electoratului din această lună, 58% dintre alegători au spus că Biden nu are capacitatea mentală de care este nevoie în funcția de președinte. Doar 34% au spus că este un lider puternic.

Biden este deja în clubul celor mai performanți oamenii de vârsta lui. Spre deosebire de 92% dintre persoanele de peste 75 de ani din SUA, el încă are un loc de muncă, ca să nu mai vorbim de unul extrem de solicitant.

Și a fost pe un val. Alegerile din noiembrie au produs cel mai bun rezultat pentru un partid al președintelui democrat la mijlocul mandatului în ultimele decenii – în ciuda pilulei otrăvitoare a inflației ridicate – deoarece democrații au păstrat controlul asupra Senatului, au pierdut cu puțin Camera, întrecând toate așteptările.

Biden spune că începe majoritatea zilelor cu un antrenament de la 8 a.m., când i se alătură de obicei antrenorul personal și terapeutul fizic, Drew Contreras...asta dacă nu merge cu bicicleta.

Surse de la Casa Albă spun că Biden își citește informările târziu în noapte, ține întâlniri seara cu consilierii și nu a refuzat niciodată solicitări pentru diverse întâlniri, indiferent de oră.

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden aniversare 80 de ani