x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John Kerry: Coreea de Nord reprezintă o 'ameninţare pentru întreaga lume'

John Kerry: Coreea de Nord reprezintă o 'ameninţare pentru întreaga lume'

27 Ian 2016   •   11:14
John Kerry: Coreea de Nord reprezintă o 'ameninţare pentru întreaga lume'

Coreea de Nord reprezintă 'o ameninţare deschisă, o ameninţare declarată pentru lume', a declarat, miercuri, la Beijing, secretarul de stat american John Kerry, după ce Phenianul a efectuat la începutul lunii ianuarie cel de-al patrulea test nuclear, relatează AFP şi DPA.

'Statele Unite vor face ceea ce este necesar pentru a proteja ţara noastră şi prietenii şi aliaţii noştri din întreaga lume', a declarat Kerry, adăugând că Beijingul şi Washingtonul 'sunt de acord cu privire la importanţa unei rezoluţii ONU' în legătură cu această problemă, şi pentru 'accelerarea eforturilor' pentru realizarea unui astfel de demers.

John Kerry a afirmat că Washingtonul şi Beijingul trebuie să găsească o cale pentru găsirea unei soluţii la agresiunea nucleară nord-coreeană şi disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

După ce Coreea de Nord a efectuat cel de-al patrulea test cu bombă nucleară la începutul acestei luni, Kerry a declarat că va insista ca Beijingul să facă presiuni asupra regimului nord-coreean.

'Acţiunile lui Kim Jong Un sunt imprudente şi sunt periculoase', a afirmat Kerry în cadrul unei conferinţe de presă după o întrevedere cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi.

'Suntem de acord cu privire la importanţa unei rezoluţii puternice a ONU (privind RPDC)', a mai spus Kerry care se află într-o vizită de două zile în China.

La rândul său, ministrul de externe chinez Wang Yi a afirmat că ţara sa are dreptul să-şi protejeze suveranitatea teritorială în Marea Chinei de Sud şi că Beijingul şi Washingtonul ar trebui să gestioneze problema într-un mod constructiv, relatează Reuters.

Cu toate acestea, şeful diplomaţiei chineze a minimizat necesitatea unor sancţiuni internaţionale împotriva Coreii de Nord.

"Sancţiunile nu sunt un scop în sine. Cheia o reprezintă rezolvarea problemei", a mai spus el.

'Naţiunile Unite nu ar trebui să provoace noi tensiuni şi să destabilizeze peninsula nord-coreeană", a adăugat Wang.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: John Kerry coreea de nord amenintare