x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson joacă la trecerea timpului

Boris Johnson joacă la trecerea timpului

17 Sep 2019   •   11:35
Boris Johnson joacă la trecerea timpului

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că premierul britanic, Boris Johnson, nu a prezentat încă o propunere alternativă pentru evitarea unei „frontiere dure” între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

De cealaltă parte, şeful executivului de la Londra a anunţat, după întrevederea avută cu Juncker, că vor continua discuţiile cu Bruxelles-ul legate de acordul privind Brexit şi a reafirmat că nu va cere o nouă amânare a ieşirii Regatului Unit din UE, relatează AFP, Reuters şi dpa. „Preşedintele Juncker a reamintit că este responsabilitatea Regatului Unit să propună soluţii operaţionale din punct de vedere juridic, care să fie compatibile cu acordul de retragere” din UE, a indicat Comisia Europeană, într-un comunicat. „Preşedintele Juncker a subliniat dispoziţia Comisiei de a examina dacă astfel de propuneri corespund obiectivului «backstop-ului» (plasa de siguranţă nord-irlandeză). Astfel de propuneri încă nu au fost făcute”, mai precizează executivul comunitar. Obiectivul întâlnirii, care s-a desfăşurat într-un restaurant din Luxemburg şi la care a participat de asemenea negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a fost „să se ia act de actualele discuţii tehnice între UE şi Regatul Unit şi să se examineze paşii următori”, mai informează Comisia Europeană, adăugând că toate statele membre rămân „unite” în privința dosarului Brexit.

Johnson vrea eliminarea clauzei privind „plasa de siguranţă” nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi de comun acord cu UE o altă soluţie.

 

 

×
Subiecte în articol: jean-claude juncker