x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jose Manuel Barroso vrea încă un mandat

Jose Manuel Barroso vrea încă un mandat

de Sînziana Stancu    |    09 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat la finalul întrevederii pe care a avut-o cu premierul ceh Jan Fischer, că va candida pentru un al doilea mandat la conducerea CE.



Barrosso s-a declarat "pregătit" pentru un nou mandat la conducerea CE, declarând că deja "a acceptat această cerere", după cum a confirmat premierul ceh, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Jan Fischer a precizat că urmează să "înceapă consultări" pe această temă cu celelalte ţări din UE, care trebuie să-şi dea acordul, începând printr-o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel, la Berlin, scrie AFP.

SPRIJIN DE DREAPTA
Opt lideri social-democraţi europeni lansau săptămâna trecută un apel pentru constituirea unui front comun împotriva lui Jose Manuel Barroso ­ fost militant maoist "convertit" în liberal convins. Dar rezultatele alegerilor pentru PE au confirmat că formaţiunile de centru-dreapta, care îl susţin pe fostul premier portughez pentru un nou mandat, rămân forţa politică dominantă în Parlamentul European. Barroso beneficiază şi de sprijinul a trei premieri de stânga ­ portughezul Jose Socrates, britanicul Gordon Brown şi spaniolul Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Viitorul preşedinte al Comisiei va trebui de asemenea să fie aprobat de PE. Conservatorii au câştigat alegerile de duminică, dar nu pot forma majoritatea absolută şi au nevoie de o alianţă cu alte partide. Deşi Barroso nu are nici un rival în prezent, el rămâne precaut şi spune că îşi va reevalua ambiţia de a rămâne în fruntea CE, după ce vor avea loc consultări între partidele europene cu privire la susţinerea lui.

PROGRAM AMBIŢIOS

Barroso se laudă că vrea are un "program ambiţios" pentru Europa, deşi au existat multe critici la adresa lui, că nu a fost în stare să reacţioneze eficient şi la timp când criza economico-financiară din America a ajuns şi în Europa. În planul pe care pretinde că îl are pentru următorii cinci ani sunt incluse, în special, reforme legate de un control financiar eficient şi reformele în materie de mediu şi climă. El a evocat în special reformele legate de supervizarea financiară şi progresele în materie de climat, cu un nou acord puternic în timpul conferinţei de la Copenhaga prevăzute pentru decembrie. "Cred că pe timp de criză, avem nevoie de o Comisie puternică şi de o Uniune Europeană puternică", a argumentat Barroso.

×
Subiecte în articol: externe