x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţie... prescrisă

Justiţie... prescrisă

de Petio Petkov    |    27 Iun 2008   •   00:00

Bulgarii lasă dosarele penale pînă nu mai pot fi judecate

În primele trei luni ale anului, în Bulgaria, au fost prescrise peste 55.000 de dosare penale, a anunţat adjunctul procurorului general Valeri Parvanov. Numărul lor a fost de 274.000 în 2007.

Cifra este egală cu numărul infracţiunilor înregistrate în decurs de doi ani, luînd ca bază anul 2006. În cazul Bulgariei însă, rata criminalităţii este departe de realitate, întrucît din lipsă de încredere în poliţie şi în justiţie ­ în general, nu este declarată fiecare a doua infracţiune.


FURTURI. Iată şi un exemplu concret: în Bulgaria se fură aproximativ 5.000 de autoturisme pe an ­ de 5 ori mai mult în comparaţie cu România, care are însă o populaţie de trei ori mai mare. În realitate, numărul autoturismelor care dispar din faţa caselor bulgarilor este dublu. Proprietarii însă preferă să îşi răscumpere maşinile din bandele de hoţi, iar poliţia nu se implică. Pe cap de locuitor, deci la sud de Dunăre, se fură de 30 de ori mai multe automobile decît în România. Numărul hoţilor condamnaţi pentru această infracţiune în ultimii ani nu Depăşeşte cîteva zeci.

 
PASIVITATE. Prin pasivitatea justiţiei, pînă acum au fost practic amnistiaţi autorii a zeci de mii de acţiuni criminale. În acest an, cifra dosarelor acoperite cu prescriere se va putea dubla în comparaţie cu 2007. Este vorba nu de o criză mare, ci practic de refuzul organelor competente de a-şi face datoria, afirmă lideri ai opoziţiei.

Aceasta explică de ce crima organizată este atît de puternică la sud de Dunăre, de ce nu a fost rezolvat pînă acum nici unul din cele peste 150 de asasinate şi atentate cu bombe soldate cu victime din ultimii cinci ani. În lumina acestor cifre pot fi înţelese mai bine criticile şi ameninţările cu aplicarea clauzei de salvgardare care vin cu regularitate dinspre institutiile europene.

Adjunctul procurorului general declara că şefii serviciului de cercetare Penală, poliţiei şi procuraturii au ascuns starea lucrurilor, raportînd numai dosarele nesoluţionate în decursul anului precedent. La baza acestei situaţii au stat posibilităţile legale ca unele cazuri să fie transferate pînă la nesfîrşit între diferitele compartimente ale justiţiei, corupţia şi lipsa de control.

 

×
Subiecte în articol: externe