x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim dă o fugă în taină la marele său aliat chinez

Kim dă o fugă în taină la marele său aliat chinez

de Şerban Mihăilă    |    29 Mar 2018   •   11:10
Kim dă o fugă în taină la marele său aliat chinez

După zile întregi de speculații, autoritățile de la Beijing au confirmat că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a făcut o vizită neoficială de trei zile în China, unde s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xi Jinping. Este prima vizită externă a liderului de la Phenian, de când acesta a devenit președintele Coreei de Nord, în 2011. Kim s-a consultat cu principalul său susținător economic, înaintea întâlnirilor cu șeful Casei Albe și președintele Coreei de Sud.

La invitația lui Xi, Kim și-a început vizita duminica trecută, la Beijing, unde a sosit cu trenul alături de soția sa, Ri Sol-ju. Vizita s-a încheiat miercuri, a anunțat, ieri, agenția nord-coreeană de știri KCNA, care a descris momentul drept „un punct de cotitură” în ameliorarea relațiilor bilaterale, deteriorate în ultimul an de experimentele balistice și testul nuclear, lansate la ordinele liderului de la Phenian împotriva recomandărilor Chinei. Cu toate acestea, China rămâne principalul aliat economic al Coreei de Nord, în pofida unor sancțiuni dure, foarte probabil de fațadă, impuse de Beijing regimului condus de Kim, cu care nu a dat impresia că se înțelege foarte bine încă de la instalarea acestuia la putere. Potrivit analiștilor politici din regiune, citați de BBC, această vizită, ținută până ieri în mare taină, sugerează că liderul nord-coreean a vrut să se consulte cu Beijingul înaintea întâlnirilor pe care intenționează să le aibă cu președintele sud-coreean, Moo Jae-in, în luna aprilie, și cu șeful administrației americane, Donald Trump, în luna mai. În același timp, vizita este considerată un gest important, prin care Coreea de Nord își manifestă disponibilitatea de a-și negocia denuclearizarea.

Miza – denuclearizarea Coreei de Nord

Potrivit agenției chineze de știri Xinhua, în timpul întrevederii sale cu Xi, Kim l-a asigurat pe liderul de la Beijing că se angajează să renunțe la armele nucleare, dacă îi vor fi îndeplinite anumite condiții, care nu au fost însă dezvăluite. Foarte probabil, apreciază BBC, Kim va marșa pe ideea că, în condițiile în care regimul său se va simți în siguranță, Coreea de Nord nu va mai avea nevoie de arsenalul nuclear. Pe de altă parte, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, China a informat Statele Unite despre vizita la Beijing a lui Kim Jong-un. „Considerăm această evoluţie ca pe încă o dovadă a faptului că, prin campania noastră de presiune maximă, se creează atmosfera corespunzătoare pentru dialogul cu Coreea de Nord”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „Statele Unite vor rămâne în contact strâns și cu aliaţii noştri, Coreea de Sud şi Japonia”, a adăugat Sanders, sugerând că și administrația Trump pregătește intens întâlnirea cu Kim.

Venirea și plecarea lui Kim la Beijing au fost ținute în mare secret, liderul de la Phenian temându-se în permanență de un atentat la adresa lui. China s-a eschivat, susținând că a fost vorba despre o vizită „neoficială” și, în consecință, nu a avut motive să o anunțe dinainte.

Este logic ca nord-coreenii să le explice chinezilor care este poziția lor și să se coordoneze cu China, principalul partener al Phenianului”.

Andray Abrahamian, cercetător la Forumul Pacific CSIS 

 

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un intalnire Xi Jinping