x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong Un, noi decizii îngrijorătoare. Al doilea cel mai puternic oficial militar din Coreea de Nord a fost demis

Kim Jong Un, noi decizii îngrijorătoare. Al doilea cel mai puternic oficial militar din Coreea de Nord a fost demis

de Redacția Jurnalul    |    02 Ian 2023   •   09:20
Kim Jong Un, noi decizii îngrijorătoare. Al doilea cel mai puternic oficial militar din Coreea de Nord a fost demis
Sursa foto: Hepta

Pak Jong Chon, al doilea cel mai puternic oficial militar din Coreea de Nord după liderul Kim Jong Un, a fost demis, a anunțat presa de stat citată de Reuters.

Pak, vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor și secretar al Comitetului Central al partidului, a fost înlocuit de Ri Yong Gil la reuniunea anuală a comitetului de săptămâna trecută, a anunțat agenția oficială de știri KCNA.

Nu a fost prezentat niciun motiv pentru această schimbare. Phenianul își reînnoiește în mod regulat conducerea, iar adunarea de sfârșit de an a partidului a fost adesea folosită pentru remanieri de personal și decizii politice majore.

Televiziunea de stat l-a arătat pe Pak stând în primul rând al podiumului cu capul plecat în timpul reuniunii, în timp ce ceilalți membri au ridicat mâinile pentru a vota punctele de pe ordinea de zi a ședinței. De asemenea, Pak nu apare în fotografiile publicate luni de agenția oficială de știri KCNA cu ocazia vizitei lui Kim de Anul Nou la Palatul Soarelui Kumsusan, care adăpostește trupurile bunicului și tatălui său.

Înlocuirea lui Pak are loc în contextul în care Kim a cerut dezvoltarea de noi rachete balistice intercontinentale și a unui arsenal nuclear mai mare pentru a contracara SUA și Coreea de Sud. Demiterea lui Pak vine în ciuda faptului că liderul Kim a lăudat progresele militare în dezvoltarea armelor, spre deosebire de alte domenii în care a subliniat unele defecte și a cerut îmbunătățiri.

Oh Gyeong-sup, cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Seul, crede că o recentă exacerbare a tensiunilor intercoreene ar fi putut juca un rol.

Oficialii din Coreea de Sud au anunțat că au trimis trei drone peste graniță ca răspuns la o mișcare asemănătoare a nordicilor. Se pare că nu a existat niciun răspuns din partea Nordului, ceea ce, potrivit lui Oh, ar putea însemna că armata nu a reușit să detecteze aeronavele.

„Pak și-ar fi putut asuma responsabilitatea pentru eșecul operațiunilor de securitate", a spus Oh.

Ri, succesorul lui Pak, este un comandant militar de rang înalt, care a deținut poziții cheie, inclusiv cea de șef al Statului Major al armatei și ministru al apărării.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kim Jong Un coreea de nord demisie