x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-Un, desemnat "marele succesor"

Kim Jong-Un, desemnat "marele succesor"

19 Dec 2011   •   05:57
Kim Jong-Un, desemnat "marele succesor"

Coreea de Nord l-a desemnat pe Kim Jong-Un drept "marele succesor" al tatalui sau, liderul nord-coreean Kim Jong-Il. Acesta din urma a a decedat sambata, in urma unei crize cardiace.

"La conducerea revolutiei coreene se afla in prezent Kim Jong-Un, marele succesor al cauzei revolutionare Juche si liderul remarcabil al partidului nostru, al armatei noastre si al poporului nostru", a anuntat agentia oficiala nord-coreeana de presa ACTC.

Juche desemneaza ideologia dezvoltata de fondatorul Republcii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir-Sen, tatal lui Kim Jong-Il si bunicul lui Kim Jong-Un.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il, in varsta de 69 de ani, a decedat din cauza unei "mari epuizari mentale si fizice", la 17 decembrie, la ora locala 8:30 (1:30, ora Romaniei), a anuntat astazi Agentia centrala de presa coreeana (KCNA), agentia oficiala nord-coreeana, citata de AFP.

Kim a murit din cauza unui "infarct miocardic sever si a unei crize cardiace", in trenul sau, in timpul uneia dintre deplasarile sale traditionale pe teren, potrivit agentiei oficiale, care a adaugat ca o autopsie a fost realizata duminica.

Noul lider nord-coreean are 30 de ani

Kim Jong-Un, cel a carui imagine de adult nu era cunoscuta de nimeni pana acum un an, a fost desemnat sa asigure succesiunea tatalui sau.

"Toti membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii si publicul trebuie sa respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un si sa protejeze si sa consolideze frontul unit al partidului, armatei si publicului", a cerut agentia oficiala nord-coreeana KCNA.

Lumea stie foarte putine despre cel mai tanar dintre fiii lui Kim Jong-Il. Abia in septembrie 2010, Phenianul a publicat pentru prima data imagini recente ale tanarului de 30 de ani, realizate alaturi de tatal sau, in compania altor demnitari.

Conform serviciilor de informatii sud-coreene, tanarul care ar fi fost nascut de cea de-a treia sotie a lui Kim Jong-Il, o dansatoare de origine japoneza decedata din cauza cancerului, a fost format in institutii elvetiene, unde a devenit un mare amator de baschet.

Intr-un regim in care cultul personalitatii a fost dus la paroxism, aparatul de propaganda pregatise deja ascensiunea acestuia, fiind desemnat inca de anul trecut cu titlul "tanar capitan" sau "tanar general".

Kenji Fujimoto, bucatar sef japonez mult timp in serviciul lui Kim Jong-il la Phenian, l-a descris ca "facut din acelasi aluat ca tatal sau, exact portretul sau, in ceea ce priveste fata, corpolenta si personalitatea".

Aceste elemente l-ar fi facut preferatul tatalui sau, in defavoarea fratilor sai mai mari Kim Jong-nam si Kim Jong-chul.

Kim Jong-Un nu era citat initial de analisti ca fiind cel mai bine plasat in ordinea succesiunii, fratele sau cel mai mare Kim Jong-nam fiind considerat mult timp favorit.

Dar acesta ar fi pierdut favorurile tatalui sau dupa expulzarea sa din Japonia, unde a incercat sa patrunda cu un pasaport fals, in 2001. (V.M.)

×
Subiecte în articol: kim jong-il nord-coreeană succesor jong-un