x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kiril Raşkov, ţigan căldărar din România

Kiril Raşkov, ţigan căldărar din România

de Sînziana Stancu    |    27 Sep 2011   •   21:00
Kiril Raşkov, ţigan căldărar din România

Liderul romilor din Katunita, satul din sudul Bulgariei afectat de violente la sfarsitul saptamanii trecute, Kiril Raskov, zis si 'regele Kiro', ar fi venit din Romania, sustine alt lider al co­munitatii tiganesti din Bulgaria, ci­tat de Plovdiv24, relateaza site-ul No­vinite.com. 'Asa ceva nu s-a in­tamplat in Ajhasan Mahala in ultimii 50 de ani. Si toate acestea din cauza lui Kiril Raskov, un caldarar care a venit din Romania', a declarat Inan Aliev. 'Nimeni nu are nevoie de raz­boi', a declarat la randul sau Meh­med Asan, liderul altei minoritati.

Liderii comunitatii din cartierele populate de tigani si turci s-au intalnit duminica cu Aleksandr Dolev, care conduce temporar municipalitatea Plovdiv, si cu mai multi oficiali municipali, a declarat site-ul local Plovdiv24.bg. Plovdiv, care se lauda cu toleranta sa traditionala si cu diversitatea etnica si religioasa a populatiei inca din Evul Mediu, a devenit centrul unor ciocniri interetnice intre bulgari si tigani la sfarsitul saptamanii, dupa uciderea in apropiere de satul Katunita a unui tanar in varsta de 19 ani, Anghel Petrov, de apropiati ai clanului lui Kiril Raskov.

Pe fondul violentelor care, dupa un rastimp de acalmie, au reizbucnit luni seara, amenintand sa se extinda in mai multe orase din tara, 'regele Kiro' a fost mutat de autoritati la Sofia. Raskov este in prezent intr-un 'loc sigur', a relatat postul public de televiziune din Bulgaria. Agentii Fiscului din orasul bulgar Plovdiv au fost acuzati ca nu inspectasera proprietatile liderului interlop. Krasimir Stefanov, seful Agentiei Nationale Fiscale din Bulgaria, a ordonat anchetarea agentilor fiscali, care se pare ca evitasera sa verifice modul in care Raskov dobandise averile. Proprietatile lui Raskov au fost incendiate in cursul incidentelor.

Protestele impotriva romilor au continuat luni in mai multe orase, inclusiv la Sofia. Peste 100 de persoane au fost arestate dupa aceste violente.

×
Subiecte în articol: externe tigani bulgari