x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii UE se întâlnesc pentru împărţirea funcțiilor de conducere de la Bruxelles. Klaus Iohannis nu mai este luat în considerare pentru nicio funcție la vârful UE

Liderii UE se întâlnesc pentru împărţirea funcțiilor de conducere de la Bruxelles. Klaus Iohannis nu mai este luat în considerare pentru nicio funcție la vârful UE

de Redacția Jurnalul    |    17 Iun 2024   •   13:00
Liderii UE se întâlnesc pentru împărţirea funcțiilor de conducere de la Bruxelles. Klaus Iohannis nu mai este luat în considerare pentru nicio funcție la vârful UE
Sursa foto: Hepta

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc luni pentru prima dată după alegerile europarlamentare, fiind aproape de un consens privind împărțirea funcțiilor de conducere la Bruxelles. Un nou mandat pentru Ursula von der Leyen ca șefă a Comisiei Europene pare să fie pe cale de a fi confirmat, conform Reuters și AFP, citate de Agerpres. De asemenea, vor fi discutate președinția Consiliului European și conducerea diplomației europene, în timp ce Roberta Metsola, președinta Parlamentului European din ianuarie 2022, are asigurat al patrulea post din cele cunoscute drept "top jobs" - cele mai importante din UE. Numele lui Klaus Iohannis, vehiculat anterior pentru una dintre funcțiile de conducere ale UE, nu mai este în discuție.

Antonio Costa, fostul prim-ministru portughez, este favorit pentru a deveni noul președinte al Consiliului European, succedându-l pe Charles Michel. În locul lui Josep Borrell ca Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, se preconizează numirea estonienei Kaja Kallas, în prezent șefa guvernului de la Tallinn.

Contextul politic european, după alegerea noului legislativ, este dominat de Partidul Popular European (PPE), din care fac parte formațiunile a 13 lideri din cei 27, inclusiv Uniunea Creștin-Democrată din care provine von der Leyen. Pentru a conduce în continuare executivul european, reprezentanta Germaniei, în vârstă de 65 de ani, trebuie să întrunească majoritatea calificată a cel puțin 15 țări, care să reprezinte 65% din populația Uniunii, și ulterior majoritatea absolută de 361 de membri din noul Parlament European, care va vota pentru prima dată în noua sesiune în 16 iulie. În 2019, ea a fost confirmată ca președintă a CE cu un avans de doar nouă voturi.

Social-democrații, al doilea grup politic din PE, revendică pentru Costa succesiunea belgianului Michel, care a organizat și condus până acum summiturile UE și a avut relații dificile cu von der Leyen. Socialistul portughez, în vârstă de 62 de ani, a demisionat în noiembrie anul trecut de la conducerea guvernului de la Lisabona, fiind anchetat în țara sa pentru trafic de influență.

Liberala Kallas, singura est-europeană dintre titularii de "top jobs" și susținătoare fermă a Ucrainei în războiul de apărare împotriva Rusiei, are 46 de ani; Borrell, actualul șef al diplomației europene, se retrage din activitate la vârsta de 77 de ani.

Deși formațiunile lor au suferit înfrângeri la alegerile europarlamentare, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz continuă să aibă o influență puternică în Uniune. În ascensiune este italianca Giorgia Meloni, prim-ministru al Italiei, al cărei partid de dreapta ar putea negocia posturi pentru familia politică a Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care au 76 de europarlamentari, cu doar patru mai puțini decât Renew Europe, grupul din care face parte și formațiunea lui Macron, Renaissance.

Consiliul European se va reuni în 27-28 iunie pentru a oficializa deciziile care vor fi discutate luni, inclusiv privind obiectivele politice pentru următorii cinci ani în domenii importante ca apărarea și economia.

Liderii PPE vor participa luni, 17 iunie, la summitul PPE de la Bruxelles. Pregătirile pentru Consiliul European informal, care se va desfășura la aceeași dată, vor fi pe ordinea de zi. Președintele PPE, Manfred Weber, și secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, vor fi gazdele summitului.

Președintele Klaus Iohannis nu participă la summitul PPE, ci doar la reuniunea Consiliului. La summitul PPE, România va fi reprezentată de Siegfried Mureșan.

Liderii europeni vor primi și un scurt raport de la președintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, care a declarat vinerea trecută că UE are nevoie de energie mai ieftină și de o uniune a piețelor de capital pentru a canaliza economiile private către investiții, potrivit Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Comisia Europeană