x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kosovo: Butoi cu pulbere

Kosovo: Butoi cu pulbere

de Sînziana Stancu    |    24 Ian 2008   •   00:00
Kosovo: Butoi cu pulbere
Sursa foto: Hazir Reka/

Provincia sârbă, lo­cuită de majoritatea albaneză (90% din populaţie), care a ameninţat că îi va declara unilateral indepen­den­ţa, a fost şi este motiv de dispută apri­gă între cele două comunităţi.

De teama izbucnirii unui conflict de proporţii pe tema statutului Kosovo, între comuni­tăţile sârbă şi alba­ne­ză, Adunarea Parlamentară a Con­siliului Europei (APCE) a solici­tat Consiliului de Securitate al ONU să facă tot posibilul pentru continua­rea negocierilor şi găsirea unei soluţii de compromis. Provincia sârbă, lo­cuită de majoritatea albaneză (90% din populaţie), care a ameninţat că îi va declara unilateral indepen­den­ţa, a fost şi este motiv de dispută apri­gă între cele două comunităţi. Kosovo s-ar putea transforma “într-un butoi cu pulbere şi, în cele din urmă, într-un conflict îngheţat în Balcani”, avertiza ieri APCE într-un comunicat oficial.

 

ALTERNATIVE. O primă al­ternativă pentru rezolvarea situaţiei, propusă de APCE, este continuarea tratativelor în baza rezoluţiei ONU, ce prevede ajungerea la un compromis. O alta ia în calcul situaţia de­cla­rării unilaterale a indepen­den­ţei provinciei de către Parlamentul din Kosovo, variantă în care comunităţii europene i se su­gerează “să încerce să obţină o poziţie unită” în faţa unei asemenea declaraţii. Indiferent de soluţie, APCE susţine că provincia Kosovo trebuie să fie “o zonă multietnică sigură pentru toţi cei care locuiesc aici”, unde drepturile omului să fie res­pectate. Până atunci, România şi-a realizat deja angajamentele lua­te faţă de Consiliul european, CSAT aprobând ieri trimiterea a 175 de poliţişti şi jandarmi în Kosovo, “când Uniunea Europeană va decide”, po­trivit declaraţiei făcute ieri de pre­şe­dintele Traian Băsescu la întâl­nirea cu reprezentanţii corpului di­plo­matic acreditat la Bucureşti. În pre­zent, 1.500 de militari români participă la diferite misi­uni în lume.

×
Subiecte în articol: externe kosovo