x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kozlodui - Combustibil reciclat?

Kozlodui - Combustibil reciclat?

de Petio Petkov    |    15 Iul 2008   •   00:00

Fizicianul Gheorghi Kotev, care lucrează de 17 ani la centrala atomoelectrică de la Kozludui, a atras atenţia opiniei publice bulgare asupra apariţiei, în ultimii trei ani, a unor probleme de calitate a combustibilului nuclear rusesc.



Fizicianul Gheorghi Kotev, care lucrează de 17 ani la centrala atomoelectrică de la Kozludui, a atras atenţia opiniei publice bulgare asupra apariţiei, în ultimii trei ani, a unor probleme de calitate a combustibilului nuclear rusesc.

El afirmă că, prin folosirea de combustibil reciclat la reactoarele 5 si 6, se aplică o schemă de corupţie care aduce participanţilor profituri în valoare de zeci de milioane de euro pe an. Fizicianul, în vîrstă de 43 de ani, se ocupă de compararea comportamentului real cu cel de prognoză al combustibilului produs de compania TVEL.

PERICOL. El afirmă că există pericolul desermetizării containerelor cu combustibil, întrucît, în loc de 3% diferenţă maximă permisă între durata de prognoză şi cea reală de folosire a lor se apropie, în unele cazuri, de 8%. Agenţia Mediapool informează că directorul executiv al centralei, Ivan Ghenov, a confirmat existenţa unei astfel de probleme, dar a explicat-o prin faptul că sunt folosite în acelaşi timp containere vechi cu altele de tip nou. Conducerea centralei afirma ca la Kozludui nu exista combustibil reciclat. Mişcarea "Ekoglasnost" a cerut reacţia procurorului general Boris Velcev si cea a comisarului european Andris Piebalgs la dezvăluirile lui Kotev.

Ecologiştii întreabă dacă au fost făcute toate analizele la combustibilul nuclear rusesc şi, dacă da, care sînt concluziile experţilor cu privire la prelungirea duratei de folosire a acestuia despre care Kotev afirmă că ascunde pericole, iar Agenţia pentru controlul asupra activităţilor nucleare, ACAN, că este sub control. "Ekoglasnost" mai întreabă de ce, după 2004, importul de combustibil nuclear rusesc se face printr-o companie intermediară şi dacă aceasta a primit licenţa din partea ACAN. Gheorghi Kotev, care a făcut dezvăluirile sale în străinătate, a cerut garanţii pentru securitatea sa personală pentru a reveni în Bulgaria.

×
Subiecte în articol: externe