x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forțele anti-Putin amenință Kremlinul cu noi lovituri

Forțele anti-Putin amenință Kremlinul cu noi lovituri

de Şerban Mihăilă    |    10 Iul 2023   •   08:20
Forțele anti-Putin amenință Kremlinul cu noi lovituri

Liderul raidurilor transfrontaliere lansate din Ucraina pe teritoriul rus anunță noi atacuri devastatoare în Rusia, în încercarea de a profita de haosul instalat în interiorul Kremlinului, după rebeliunea lui Evgheni Prigojin. El spune că este nevoie de arme, nu de cuvinte pentru a răsturna dictatura regimului de la Moscova. 

„Vom face o nouă surpriză în următoarea lună!”, a anunțat Cezar, comandantul „Legiunii pentru Libertatea Rusiei”, grup paramilitar anti-Putin, într-un interviu acordat publicației „Observer” din Kiev. „Va fi a treia noastră operațiune. După aceea va exista o a patra și a cincea. Avem planuri ambițioase. Vrem să eliberăm tot teritoriul nostru!”, a spus el, în interviul preluat de publicația „The Guardian”. 

Legiunea, formată din câteva sute de voluntari militari ruși, a lansat atacuri în luna mai și la începutul lui iunie, atunci când a ocupat satele de frontieră din apropierea orașului Belgorod, din Rusia, și s-a confruntat cu armata lui Putin, luând în captivitate zece soldați. Doi membri ai grupării anti-Kremlin au fost uciși, a recunoscut Cezar.

El a descris apoi recenta incursiune din apropierea orașului Shebekino drept „un raid local și o operațiune de recunoaștere”. Cezar, care s-a mutat în Ucraina atunci când a început invazia Moscovei, a declarat că și-a „împachetat” deja pașaportul rusesc. „Polițiștii de frontieră au fugit. Nu era nimeni căruia să i-l arăt!”, a glumit el.

Proiect de PR al Kievului?

Pe numele său real Maximillian Andronnikov, Cezar a fost antrenor de fitness în Soci și Sankt Petersburg. Criticii săi au ridiculizat în câteva rânduri Legiunea, descrisă drept un proiect de PR, de tinichea, condus de șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov. 

Presa de stat rusă l-a numit pe Cezar, în vârstă de 49 de ani, „extremist” și „nazist”. Procurorii l-au acuzat de infracțiuni, inclusiv de „trădare de patrie”.

El a recunoscut că gruparea sa nu poate funcționa decât cu ajutorul armatei ucrainene, dar a declarat că, odată ajunși pe teritoriul rusesc, membrii Legiunii iau propriile decizii, în mod independent. Vehiculele blindate ale Legiunii sunt în mare parte confiscate din stocurile rusești capturate în Ucraina, a spus el. 

Comandantul a adăugat apoi că rapoartele Kremlinului privind pierderile grele în rândul gherilelor sale sunt ridicole și exagerate, afirmând: „Au îmbrăcat cadavre în uniforme ucrainene și le-au pus la televizor. Ale noastre arată diferit. Totul a fost o minciună stupidă!”.

Au existat și acuzații, potrivit cărora Legiunea și o altă forță paramilitară care operează în Ucraina, „Corpul Voluntarilor Ruși”, au legături cu organizații de extremă dreapta. Cezar a făcut parte, anterior, din rândurile „Mișcării Imperiale Ruse”, un grup ultranaționalist ce se opune în mod public lui Putin, dar care a oferit, de asemenea, luptători pro-ruși în conflictul contra Ucrainei, începând din 2014.

Vorbind pentru „Observer”, Cezar s-a autointitulat „monarhist constituțional”. El a spus că îi admiră pe Winston Churchill și Margaret Thatcher și a subliniat că printre luptătorii Legiunii se numără atât persoane cu opinii de stânga și de dreapta, cât și susținători dezamăgiți ai lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, otrăvit de agenția de spionaj FSB și aflat acum în închisoare.

„Suntem un prototip al unei viitoare societăți rusești. Există perspective diferite”, a mai spus Cezar. El este indignat de bombardamentele criminale ale Kremlinului asupra civililor. Legiunea „luptă și moare” pentru viitorul Ucrainei, dar și pentru cel al Rusiei. „Este o luptă comună, o tragedie comună”, a precizat el.

Urmările revoltei contra dictatorului

Cezar este de părere că revolta lui Prigojin l-a slăbit pe Putin. El susține că liderul mercenarilor din gruparea paramilitară Wagner intenționa inițial să-i captureze și să-i înlăture pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe comandantul suprem, Valeri Gerasimov, luna trecută, atunci când au demarat revolta armată.

FSB a aflat de intenția lui Prigojin și i-a mutat pe cei doi din Rostov, comandamentul militar al districtului de sud al Rusiei. După ce a preluat controlul asupra orașului din sud fără a întâmpina rezistență, Prigojin a „improvizat” și a trimis o coloană blindată spre Moscova, a mai afirmat Cezar.

Comandantul Legiunii este de părere că Prigojin a scăpat până acum de pedeapsă, după ce și-a întors coloana blindată, deoarece deține materiale compromițătoare despre Putin. 

„Nu îl respect pe Prigojin. El și Putin au aceleași valori. Prigojin este mai charismatic și face apel la ultra-patrioții care vor să lupte până la capăt. Ei cred că metodele mai dure le vor aduce victoria. Nu este o abordare realistă”, a afirmat el.

Cezar prezice că regimul Putin se va prăbuși până la sfârșitul anului 2024, deoarece ar fi, acum, „fisurat și instabil”. El a spus că există nemulțumire în cadrul armatei ruse, determinată de faptul că mulți soldați „fără conștiință”, din provincie, care s-au înrolat pentru că erau săraci, nu au fost plătiți. „Există o mare problemă cu banii”, a mai spus el.

Dizolvarea Wagner îmbunătățește perspectivele Ucrainei pe câmpul de luptă, afirmă el. „Wagner a fost cea mai competentă unitate militară a Rusiei. Am luptat contra lor în Bahmut. Aproape că au reușit să cucerească orașul. Ieșirea lor scade moralul armatei ruse”, a precizat el.

Cezar a fost apoi extrem de critic la adresa lui Putin, pe care l-a descris ca fiind „un băiat criminal, mic și laș”, care a încercat să-și terorizeze adversarii, dar care s-a retras ori de câte ori a fost confruntat cu forța.

„Putin a degradat și a vulgarizat populația rusă, jucându-se cu cele mai josnice instincte ale acesteia. Oamenii au devenit proști și agresivi. El le spune că trăiesc prost din cauza Occidentului, în loc să le spună adevărul - că nivelul lor de trai precar este rezultatul hoției și al guvernului mafiot de la Moscova!”, a încheiat Cezar.

 

×
Subiecte în articol: Kremlin rebeliune evgheni prigojin