Kremlinul nu va avea contacte cu Kievul înainte de anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor şi de învestirea preşedintelui Ucrainei, a anunţat Iuri Uşakov, consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, informează TASS şi Reuters.
"Deocamdată nu este planificată (o întrevedere cu noul preşedinte ucrainean). Acum aşteptăm anunţarea oficială a rezultatelor alegerilor, apoi va urma o perioadă până la învestirea noului preşedinte", a spus Uşakov, subliniind că Moscova nu vrea să devanseze evenimentele. "Vom vedea cum va evolua în mod real situaţia în Ucraina şi care vor fi primii paşi pe care îi va întreprinde noul preşedinte", a subliniat consilierul lui Putin.
Totodată, reprezentantul Kremlinului nu a dorit să spună discursul cărui candidat din alegerile prezidenţiale ucrainene i-a plăcut mai mult: al lui Volodimir Zelenski sau al lui Petro Poroşenko.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Uşakov a anunţat că Vladimir Putin va participa la forumul de la Beijing "O centură, un drum" în perioada 25-27 aprilie, însă a exclus contacte cu reprezentanţii SUA, pentru că acestea nu vor fi reprezentate acolo la nivel atât de înalt, potrivit TASS.
Totodată, consilierul preşedintelui rus a declarat că Vladimir Putin va avea în timpul deplasării sale în China întrevederi bilaterale cu liderii Azerbaidjanului, Serbiei, Egiptului şi Ciprului, precum şi cu ministrul de externe al Myanmarului.
Uşakov a precizat că Vladimir Putin va avea o întrevedere bilaterală cu omologul său chinez Ji Xinping în data de 26 aprilie, la Beijing, pentru ca următoarea întrevedere între cei doi lideri să aibă loc la începutul lui iunie în Rusia.
Iuri Uşakov a anunţat de asemenea că preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, l-a invitat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să ia parte la Congresul popoarelor ugro-finice care se va desfăşura în 2020 în oraşul Tartu. Uşakov a apreciat ca fiind "foarte utilă" întrevederea care a avut loc recent între Putin şi preşedinta estoniană. "Desigur, divergenţe sunt în continuare, au rămas multe probleme, inclusiv în planul relaţiilor internaţionale, găsim inadmisibile multe din comportamentele părţii estoniene, însă dialogul este totuşi mai bun decât lipsa unor contacte şi încă la nivel înalt", a subliniat Uşakov, precizând că în timpul întrevederii s-a discutat despre situaţia din regiunea baltică şi din Europa de Nord.
Preşedinta estoniană Kersti Kaljulaid s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său rus Vladimir Putin joi la Moscova, cu ocazia uneia dintre rarele vizite ale unui conducător din ţările baltice în Rusia, ţară care întreţine cu Estonia, la fel ca şi cu vecinele sale - Letonia şi Lituania - relaţii dificile.
AGERPRES