x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laptopuri pentru deţinuţii de la Guantanamo

Laptopuri pentru deţinuţii de la Guantanamo

de Sînziana Stancu    |    02 Iun 2009   •   00:00

Până când Washingtonul va trimite toate detaliile despre planurile de închidere a bazei militare americane din Cuba, de la Guantanamo, conducerea penitenciarului unde sunt închişi teroriştii capturaţi din toate colţurile lumii le creează captivilor condiţii de... înaltă tehnologie.



După ce suspecţilor terorişti de la Guantanamo li s-a dat voie să primească mâncare fast-food, apoi să îşi sune rudele sau prietenii, săptămânal, de la un telefon de genul celor publice instalate pe străzi, acum, unii dintre ei, care aşteaptă ca vreo ţară să le ofere azil, ar putea primi şi laptopuri şi profesor care să îi înveţe cum să se descurce cu ele şi cu internetul. Este şi cazul a 17 musulmani uiguri, pentru care conducerea penitenciarului a comandat încă din luna ianuarie vreo 20 de laptopuri.

"După cum ştiţi, deţinuţii vor părăsi acest loc. Le vom preda lecţii de navigare pe computer, să fie familiarizaţi cu tehnologia", după ce, probabil, unii dintre ei vor fi liberi, a explicat locotenent-colonelul Miguel Mendez, care supraveghează cursul de calculatoare.

LECŢII DE E-MAIL
Deşi va trece probabil destul timp până când ei vor trimite un e-mail familiilor sau avocaţilor lor din China, deţinuţii uiguri vor lua de pe-acum lecţii, pe un sistem de comunicare internă prin net, restrâns la sistemul de computere din baza de la Guantanamo. Anul trecut, un judecător federal a ordonat eliberarea lor, după ce le-a revizuit cauzele. Dar, odată aflaţi în libertate, ei spun că le e frică să se întoarcă în China, fiind expuşi la persecuţii în ţara lor, mai ales că poartă stigmatul detenţiei la Guantanamo. Pentru a fi pregătiţi şi în eventualitatea că vor trăi în exil, dacă nu se vor mai întoarce în ţara de origine, deţinuţii vor avea la dispoziţie şi lecţii de limbi străine.

×
Subiecte în articol: externe