x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lege controversată în Israel

Lege controversată în Israel

20 Iul 2018   •   17:49
Lege controversată în Israel

Premierul palestinian, Rami Hamdallah, a condamnat ferm, ieri, noua lege israeliană care defineşte Israelul drept „statul-naţiune al poporului evreu” şi coboară rangul limbii arabe la limbă cu „statut special”, transmite dpa.

„Această lege controversată este o altă încercare de a şterge identitatea arabo-palestiniană şi de a instituţionaliza şi legitima politicile de apartheid mai degrabă decât de a promova pacea”, a spus Hamdallah. Potrivit şefului executivului palestinian, legea, care face referire la oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, „este ultimul cui bătut în sicriul soluţiei bazate pe coexistenţa a două state”. Parlamentul israelian a adoptat, joi, un proiect de lege care defineşte Israelul drept „statul-naţiune al poporului evreu”, document în care un controversat articol ce prevede rezervarea de noi localităţi pentru evrei a fost modificat. Textul documentului, adoptat cu 62 de voturi „pentru” şi 55 „împotrivă”, prevede îndeosebi că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, după ce araba avea un statut identic cu cel al limbii ebraice, şi susține că „aşezările evreieşti (în Israel) ţin de interesul naţional”. Textul amendat afirmă că „statul consideră că dezvoltarea de aşezări evreieşti ţine de interesul naţional şi că statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze şi să slujească acest interes”.

În precedenta versiune, proiectul de lege evoca posibilitatea înfiinţării de localităţi rezervate exclusiv evreilor, ceea ce îi excludea pe cetăţenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populaţia totală israeliană.

Nicio lege nu a fost votată pe tema limbii oficiale, de la crearea statului Israel, în 1948, ebraica şi araba fiind până acum considerate amândouă drept limbi semioficiale, folosite în toate documentele statului.

 

×
Subiecte în articol: lege controversată Israel