x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul socialiştilor ungari a demisionat din cauza rezultatelor dezastruoase ale partidului la alegeri

Liderul socialiştilor ungari a demisionat din cauza rezultatelor dezastruoase ale partidului la alegeri

29 Mai 2014   •   16:19
Liderul socialiştilor ungari a demisionat din cauza rezultatelor dezastruoase ale partidului la alegeri

Liderul Partidului Socialist ungar (MSZP) Attila Mesterhazy a demisionat, joi, din post, după înfrângerile electorale ale partidului său la europenele din 25 mai, dar şi la alegerile legislative de la 6 aprilie.

“MSZP a înregistrat înfrângeri usturătoare la alegerile legislative şi la cele europene, iar eu îmi accept partea mea de responsabilitate”, a explicat Attila Mesterhazy în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Budapesta.

El a renunţat atât la preşedinţia partidului, cât şi a grupului parlamentar. Numele succesorului său va fi cunoscut după organizarea de alegeri interne în partid, la care el nu va candida şi ale căror detalii urmează să fie stabilite.

În vârstă de 40 de ani, Mesterhazy a preluat şefia partidului în 2010, după înfrângerea taberei sale de către partidul conservator FIDESZ, al premierului Viktor Orban, la alegerile legislative.
La alegerile din aprilie 2014, era în fruntea unei coaliţii de centru stânga, pentru a-l învinge pe Viktor Orban, care nu a câştigat decât 26% dintre voturi, faţă de 45%, câte a obţinut FIDESZ.
La numai o lună şi jumătate după legislative, MSZP a înregistrat o înfrângere istorică, cu doar 11% voturi obţinute la alegerile europene, clasându-se pe locul al treilea, după Fidesz şi partidul de extremă-dreapta Jobbik.

Partidul Socialist, care a guvernat ţara între 2002 şi 2010, a înregistrat acum cel mai slab rezultat electoral în cadrul unei consultări populare naţionale de la instituirea democraţiei în 1990 şi primele alegeri la un an de la căderea comunismului.


×