x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 114. Ucraina introduce regim de vize pentru cetățenii ruși

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 114. Ucraina introduce regim de vize pentru cetățenii ruși

17 Iun 2022   •   07:36
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 114. Ucraina introduce regim de vize pentru cetățenii ruși
Sursa foto: Hepta

Vineri, 17 iunie 2022, este cea de-a 114-a zi de război în Ucraina.

Upadte Aproximativ 27 de militari ușor răniți au fost evacuați dintr-un spital militar din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, anunță Sky News.

Militarii au fost evacuați din rațiuni de securitate.

Luptele grele continuă în regiune, iar rușii folosesc artileria și raidurile aeriene pentru a ținti infrastructura.

Spitalul din Donbas a funcționat ca un post de stabilizare a pacienților cu răni grave înainte ca aceștia să fie transportați la Dnipro, în centrul Ucrainei.

Update Au loc negocieri pentru încetarea temporară a focului între ucraineni și ruși pentru evacuarea civililor din uzina chimică Azot din Severdonețk, anunță CNN.

„Se negociază o încetare a focului și un coridor, dar există o mulțime de provocări și jocuri rusești", acuză Roman Vlasenko, care precizează că nu a fost implicat personal în discuții.

El apreciază că situația de la uzina Azot este „tensionată". „Podurile sunt toate aruncate în aer, nu există acces direct la Lysychansk. Folosim abordări creative în ceea ce privește comunicarea și logistica”, a precizat șeful administrației militare.

La începutul săptămânii, rușii au spus că vor deschide un „coridor umanitar" pentru ca civilii de la uzină să poată fi evacuați, dar numai către teritoriul controlat de Rusia la nord, nu și către orașul Lysychansk, controlat de ucraineni, la vest.

Serghi Haydai, șeful administrației militare regionale, a declarat, joi, că o evacuare ar fi posibilă doar dacă ar exista o încetare completă a focului, dar că este foarte sceptic în privința oricăror promisiuni făcute de Rusia.

Update O rețea de spionaj a rușilor a fost eliminată în urma unor raiduri ale Serviciului de Securitate al Ucrainei, anunță Sky News.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a „neutralizat o rețea extinsă de informații FSB" despre care se presupune că spiona trupele ucrainene și transmitea informații rușilor. Rețeaua a fost neutralizată în urma unei operațiuni speciale.

SBU mai anunță că a arestat 19 persoane despre care susține că sunt agenți ruși. Arestările au avut loc în Kiev, Harkov, Odesa și Zaporojia, precum și în regiunile Dnipropetrovsk și Vinnytsia.

Grupul a fost condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din regiunea Kherson.

Printre informațiile adunate de rețea se aflau hărți electronice cu pozițiile infrastructurii critice și ale unităților militare ucrainene, a precizat SBU.

Update Din 1 iulie, Ucraina introduce regim de vize pentru cetățenii ruși. O decize în acest sens a fost luată de Cabinetul de miniștri al Ucrainei, anunță șeful biroului lui președintelui Zelensky, Andrei Yermak.

Update Forțele ruse au anunțat că circa 7.000 de mercenari străini din 64 de țări au ajuns în Ucraina de la începutul conflictului, din care aproape 2.000 au fost uciși în lupte, screi AFP. 

"Listele noastre, din 17 iunie, includ mercenari şi specialişti în arme dintr-un total de 64 de ţări. De la începutul operaţiunii militare speciale, 6.956 au sosit în Ucraina, 1.956 au fost deja eliminaţi, 1.779 au plecat", transmite Ministerului rus al Apărării, care a prezentat și o listă cu luptătorii străini, în funcție de cetățenie și pierderile înregistrate. 

Cei mai mulți sunt din Polonia, România și Marea Britanie. 

Instituția transmite că 59, din cei 183de mercenari francezi, au fost uciși de la începutul invaziei ruse. De asemenea, au murit 378 de mercenari polonezi, 214 americani, 162 de canadieni și 120 georgieni. 
Separatiştii proruşi au condamnat la moarte doi britanici şi un marocan.

Ucraina infirmă prezența mercenarilor în rândul luptătorilro săi dar acuză că forțele ruse sunt alcătuite și din membri ai grupării Wagner. 
 

Update Condițiile din Mariupol sunt „medievale", susține un oficial ucrainean, citat de CNN.

Condițiile din orașul ocupat de Rusia sunt „medievale", a declarat un consilier al primarului ucrainean din Mariupol. Locuitorii care au rămas în oraș nu au apă, își spală hainele în bălți și se îmbolnăvesc de diferite boli.

„Mariupol este acum în evul mediu. Alimentarea cu apă este disponibilă doar în 2-3% din gospodăriile din oraș. Oamenii își spală hainele în bălțile de pe străzi. Riscul de răspândire a bolilor crește pe zi ce trece. Există informații potrivit cărora oamenii vin la medici cu simptome asemănătoare dizenteriei sau holerei", a declarat Petro Andriușcenko la televiziunea națională.

OMS a anunțat, luna trecută, că este îngrijorată de riscul de holeră în Mariupol, calificând situația de acolo drept „un pericol uriaș".

Andriușcenko a mai spus că Rusia este în curs de a construi o „tabără militară" în oraș.

„Plecarea din Mariupol este posibilă doar către Rusia. Îi sfătuim pe oameni să plece, dar pe cont propriu și nu în coloane oficiale, iar apoi să meargă spre țările baltice sau Georgia. Îi sfătuim pe oameni să conducă fără oprire și să treacă granița cât mai repede posibil", a mai spus consilierul ucrainean.

Trecerea din Mariupol în teritoriul controlat de ucraineni este imposibilă, a precizat Petro Andriușcenko.

Cel puțin 1.348 de civili au fost uciși în timpul bătăliei de la Mariupol, inclusiv 70 de copii, a declarat joi un înalt oficial al Națiunilor Unite.

„Bilanțul real al ostilităților asupra civililor este probabil cu mii de morți mai mare", a explicat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

Update Școala din orașul ucrainean Lisichansk a fost lovită de un bombardament al forțelor rușe în timpul nopții, transmite poliția locală, citată de Sky News.

În noaptea de joi spre vineri, bombardamentele au lovit o școala secundară, care a fost distrusă.

Poliția din Lugansk anunță și că o clădire în care se ascundeau civili a fost lovită în timpul atacului aerian, provocând morți și răniți.

Aproape toată regiune Lugansk se află sub controlul forțelor ruse sau pro-ruse, dar două orașe-cheie continuă să reziste.

Lisichansk și Severodonetsk sunt printre ultimele bastioane ale apărării ucrainene din regiune, suferind bombardamente intense din partea trupelor ruse.

Update Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov acordat un interviu pentru un post rusesc în care a precizat că UE vrea să facă din Republica Moldova o a doua Ucraina. 

„Bineînţeles, e clar că încearcă să facă din Moldova o a doua Ucraina. Şi o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: «Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană şi apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente». Şi alte declaraţii: «Ruşii ar trebui să ne facă reducere la gaz, faţă de contractul semnat, şi să ne amâne plăţile»”, a declarat Serghei Lavrov.

Stire Sute de civili, care se adăpostesc la uzina chimică Azot din Severodonețk, nu mai pot fi evacuați din cauza barajelor susținute ale artileriei rusești, a declarat joi guvernatorul militar al regiunii Lugansk într-un interviu telefonic pentru CNN.

„Este imposibil să ieși de acolo acum”, a declarat Serghei Gaidai. „Adică, este posibil din punct de vedere fizic, dar este foarte periculos din cauza bombardamentelor și luptelor constante. Dacă cineva ar ieși afară, ar avea 99% șanse să moară”, a adăugat el.

Gaidai a declarat pentru CNN că 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, se refugiază în prezent în uzina din estul Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Ucraina Severodonețk