x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 45. Al treilea schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia a avut loc sâmbătă

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 45. Al treilea schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia a avut loc sâmbătă

09 Apr 2022   •   08:08
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 45. Al treilea schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia a avut loc sâmbătă
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 9 aprilie 2022, este cea de-a 45-a zi de război în Ucraina.

Update 21.20  Ucraina și Rusia au făcut sâmbătă al trelea schimb de prizonieri de la începutul războiului, anunță Reuters.

Astfel, 12 soldați se întorc acasă, a anunțat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk într-o postare online.

Vereshchuk a mai spus că, în urma acordului, 14 civili se întorc în Ucraina.

Update 20.30 Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă pentru a sprijini Ucraina, în urma discuțiilor de sâmbătă dintre premierul Boris Johnson și președintele Volodimir Zelenski la Kiev.

Update 17.30 Premierul britanic Boris Johnson poartă discuții la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, scrie BBC. Ambasada Ucrainei la Londra a publicat pe Twitter o poză cu cei doi lideri de la întâlnirea respectivă.

Update 16.10 Într-un interviu pentru ziarul german Bild, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a vorbit despre atacul de la Kramatorsk, soldat cu peste 50 de morți, suferința copiilor și a relatat faptul că un șef de guvern european i-a cerut dovezi despre faptul că masacrul de la Bucha nu a fost înscenat. Zelensky încă speră la o întrevedere cu Vladimir Putin, fiindcă „doar el poate decide când se termină războiul”.

Update 15.20 Chirurgul ucrainean Aleksandr Iațina, de 39 de ani care lucrează la un spital din capitala Ucrainei, a făcut dezvăluiri despre cum se vede războiul din spital. Medicul a declarat, într-un interviu pentru The Times că, a avut pacienți cu răni grave cauzate de explozibilul ascuns de soldații ruși în jucăriile de pluș ale copiilor. 

Update 12.30 Ucraina le cere civililor din regiunea estică Luhansk să fugă de bombardamentele rusești, după ce oficialii au declarat că peste 50 de civili care încercau să se evacueze pe calea ferată dintr-o regiune învecinată au fost uciși într-un atac cu rachete.

Sirenele de raid aerian au răsunat în mare parte din estul Ucrainei sâmbătă dimineața, au declarat oficialii, în timp ce guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a îndemnat oamenii, într-un discurs televizat, să plece, în timp ce Rusia își aduna forțele pentru o ofensivă, transmite Reuters.

Update 11.40 Rusia continuă să atace civili ucraineni și se concentrează asupra Donbas, Mariupol și Mykolaiv, potrivit serviciilor de informații militare britanice. Totodată, Rusia și-a reorganizat comandamentul operațiunilor de luptă din Ucraina, instalând un nou general.

 

 

Update 11.20  Google a blocat canalul de YouTube Duma TV, care avea 145.000 de abonați. Pe canalul său, Duma TV publica comentarii ale deputaților, difuza ședințe plenare și emisiuni de autor.

Update 09.15 Trei autoturisme au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate pe raza localităţii Borodianka de militarii ruşi, a declarat primarul oraşului, Gheorghi Ierko

Update 09.00 Avocata pentru drepturile omului din Ucraina anunță că la ora 8, 9 aprilie 2022, conform datelor Registrului investigațiilor preliminare, precum și altor surse care necesită confirmare, de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, 176 de copii au a fost uciși și 324 de copii au fost răniți.

Nupoate fi precizat numărul real al copiilor morți și răniți, deoarece, în orașele ucrainene, trupele ruse acțiuni de luptă active.

Update 08.30  În ultima sa analiză, Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, afirmă că forțele ucrainene păstrează controlul asupra pozițiilor defensive din estul și sud-vestul Mariupol.

Forțele rusești continuă să încerce să redistribuie trupele retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă în estul țării.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste trupe "să avanseze și se confruntă cu un moral scăzut", afirmă ISW.

Update 08.15  La solicitarea mai multor țări membre FMI, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat astăzi înființarea unui cont administrat pentru Ucraina, oferind donatorilor un vehicul sigur pentru a dirija asistența financiară către Ucraina.

Zelenski cere un "răspuns ferm" la atacul cu rachetă care a vizat Gara din Kramatorsk

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a cerut un "răspuns ferm la nivel mondial", acuzând forțele rusești pentru atacul cu rachetă care a vizat Gara din Kramatorsk, care a ucis cel puțin 50 de persoane, inclusiv 5 copii.

Într-un discurs din noaptea de vineri spre sâmbătă, el a calificat atacul asupra gării din Kramatorsk drept o "crimă de război".

El a declarat că "întârzierea furnizării de arme Ucrainei, orice refuz, nu poate însemna decât că politicienii în cauză doresc să ajute mai mult conducerea rusă decât pe noi".

"Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei, pentru care toți cei implicați vor fi trași la răspundere", a declarat el, potrivit CNN.

Zelenski a confirmat rapoartele anterioare ale șefului administrației militare din regiunea Donețk, potrivit cărora cel puțin 50 de persoane au fost ucise în atac, inclusiv cinci copii.

"La fel ca masacrul de la Bucea, precum și multe alte crime de război rusești, atacul cu rachete asupra Kramatorsk trebuie să fie una dintre acuzațiile aduse la tribunal, ceea ce se va întâmpla cu siguranță", a spus el.

Președintele ucrainean a spus că "toate eforturile lumii" vor fi îndreptate pentru a stabili minut cu minut "cine a făcut ce, cine a dat ordinele, de unde a venit racheta, cine a dat ordinul și cum a fost coordonată lovitura".

Cel puţin 50 de oameni au fost ucişi în atacul cu rachetă care a vizat Gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei.

În schimb, Ministerul rus al Apărării, susţine, potrivit cotidianului Le Figaro, că armata ucraineană a lansat deliberat o rachetă asupra gării din Kramatorsk.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Ucraina