x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lordul de otel

Lordul de otel

de Anca Aldea    |    08 Aug 2005   •   00:00
Lordul de otel

Cel mai bogat om de afaceri din Marea Britanie, Lakshmi Mittal, care are o serie de investitii si in Romania, "va fi uns" lord.

Potrivit saptamanalului Sunday Times, Partidul Laburist - care a primit din partea lui Mittal donatii in valoare de mai multe milioane de lire sterline - il va rasplati pe omul de afaceri cu un titlu nobil. Laburistii, din randurile carora face parte si premierul Tony Blair, il au in vizor si pe Gulan Noon, un apreciat intreprinzator britanic, de origine asiatica, care a platit si el bani grei pentru obtinerea unor favoruri.

MODEL. Guvernul britanic are in vedere conferirea de titluri nobile mai multor investitori importanti de origine asiatica. Revista explica aceasta miscare prin dorinta autoritatilor londoneze de a-i rasplati pe cei care "servesc drept model pentru tinerii nemultumiti din randurile minoritatilor etnice".

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Sunday Times ca laburistii isi vor atrage o serie de critici dupa ce vor acorda titlul de nobili lui Mittal si lui Noon. "Cu toate acestea, Mittal s-a realizat prin propriile puteri, devenind astfel genul de om pe care ti-l doresti in Camera Lorzilor", spune sursa anonima.

Lakshmi Mittal, proprietarul celei mai mari otelarii din lume, este omul de afaceri care a investit in patru combinate siderurgice din Romania. Intre acestea, se afla si Combinatul SIDEX Galati, pe care Mittal l-a cumparat in 2001, dupa ce a donat in prealabil 125.000 de lire sterline Partidului Laburist, scrie Sunday Times. Presa britanica relata atunci ca magnatul de otel l-a platit pe Blair sa-i faca lobby pe langa premierul Romaniei de la acea vreme, Adrian Nastase, pentru a cumpara SIDEX.

×
Subiecte în articol: externe