x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe LOVITURA FINALĂ aplicată poporului nord-coreean. Orice, până la OREZ!

LOVITURA FINALĂ aplicată poporului nord-coreean. Orice, până la OREZ!

24 Sep 2014   •   18:47
LOVITURA FINALĂ aplicată poporului nord-coreean. Orice, până la OREZ!

Guvernul de la Phenian a permis fiecărui cetăţean nord-coreean să cumpere în luna august în medie 250 de grame de orez pe zi, reducând astfel raţia stabilită anterior la 400 de grame, relatează agenţia EFE citând un anunţ difuzat azi de Programul Alimentar Mondial (World Food Programme - WFP).

Potrivit acestei agenţii ce face parte din sistemul ONU, regimul nord-coreean a fost nevoit să diminueze raţiile alimentare până la nivelul din anul 2011 ca urmare a secetei din primăvară ce a afectat recoltele.

WFP mai atrage atenţia că în prezent o treime dintre copiii nord-coreeni suferă de malnutriţie, dar estimează că totuşi, pe ansamblu, situaţia aprovizionării cu alimente în Coreea de Nord a fost anul acesta 'puţin mai bună' decât în anii trecuţi.

Raţionalizarea alimentelor pentru populaţie datează în această ţară încă din anii '40, dar crizele de producţie survenite începând din anii '90 au provocat valuri de foamete în urma cărora au murit între unu şi trei milioane de oameni dintr-o populaţie totală de circa 25 de milioane.

Chiar dacă sistemul de distribuţie a produselor alimentare a fost ameliorat, raţiile sunt în continuare mici şi o bună parte din populaţie depinde de ajutoarele externe.

Organizaţia WFP şi-a fixat ca obiectiv să ajute circa 2,4 milioane de femei şi copii care fac parte din populaţia nord-coreeană cea mai defavorizată, precum şi familiile nevoiaşe din regiunile slab aprovizionate, dar subliniază că fondurile destinate acestui program sunt insuficiente şi este nevoie de donaţii suplimentare.

Guvernul sud-coreean a anunţat săptămâna trecută suplimentarea bugetului pentru asistenţa umanitară acordată Coreii de Nord, care se va ridica la 78 de milioane de woni, echivalentul sumei de 58,3 milioane de euro. (agerpres)

×
Subiecte în articol: ratie orez coreea de nord