x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Lupta antiteroristă": Fostul bucătar al lui ben Laden, condamnat la închisoare

"Lupta antiteroristă": Fostul bucătar al lui ben Laden, condamnat la închisoare

12 Aug 2010   •   00:00

Justiţia militară americană a dat o "grea lovitură" terorismului mondial, prin condamnarea,  prima de la reformarea tribunalelor militare de la Guantanamo de către preşedintele american Barack, a fostului bucătar al lui Osama ben Laden, sudanezul Ibrahim Al-Qosi

Juriul, format din zece ofiţeri, a deliberat timp de peste o oră înainte de a anunţa verdictul: 14 ani de închisoare.
Al-Qosi, în vârstă de 50 de ani, arestat în Pakistan, în decembrie 2001, a mărturisit că a plecat din Sudan, în 1996, pentru a se alătura lui Osama ben Laden, în Afganistan, unde a muncit ca bucătar pentru liderul al-Qaida, în domeniul susţinerii logistice şi, ocazional, ca şofer. El a pledat, la începutul lui iulie, vinovat de susţinere materială acordată terorismului.

Preşedintele comisiilor militare, la Pentagon, trebuie să aprobe această pedeapsă care nu poate depăşi 14 ani. Înţelegerea în baza căreia se pledează vinovat face posibilă o reducere importantă a pedepsei sau chiar repatrierea în Sudan.

În paralel, în cea de a doua sală de audieri de la Guantanamo, acuzarea şi apărarea au terminat, miercuri, selectarea celor şapte ofiţeri care vor alcătui juriul în cadrul procesului împotriva lui Omar Khadr, acuzat, în faţa unui tribunal militar de excepţie, de "crime de război".

Arestat pe când avea vârsta de 15 ani, Omar Khadr este fiul unui responsabil financiar din cadrul al-Qaida, mort în 2003. El a fost acuzat că a aruncat cu o grenadă şi a ucis un militar american, în Afganistan, în iulie 2002. El a petrecut deja opt ani de detenţie la Guantanamo şi riscă închisoarea pe viaţă.

Avocaţii acestuia denunţă în acest caz "primul proces împotriva unui soldat-copil din istoria modernă".

×
Subiecte în articol: externe terorism al-qaida