x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Măcel sirian în Ghouta de Est, cu ajutorul rușilor

Măcel sirian în Ghouta de Est, cu ajutorul rușilor

de Şerban Mihăilă    |    23 Feb 2018   •   17:17
Măcel sirian în Ghouta de Est, cu ajutorul rușilor

În pofida protestelor internaționale, regimul condus de Bashar al-Assad a continuat, ieri, pentru a cincea zi consecutiv, bombardamentele și raidurile aeriene intense asupra enclavei Ghouta de Est, lângă Damasc, într-o campanie militară premergătoare unei ofensive terestre de amploare contra ultimelor focare de rezistență ale islamiștilor și grupărilor jihadiste de pe teritoriul Siriei. Virulența bombardamentelor a ridicat numărul victimelor civile la câteva mii. 

Peste 370 de morți, între care 80 de copii și 50 de femei, și nu mai puțin de 1700 de răniți este bilanțul tragic al „războiului fulger” declanșat de forțele guvernamentale siriene în urmă cu șase zile, contra jihadiștilor rămași în enclava Ghouta de Est, aflată lângă capitala Siriei, a anunțat, ieri, organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra. Aproximativ 20 de civili, între care trei copii, au fost uciși în doar câteva ore, ieri dimineață, când „200 de rachete au căzut în Douma”, principalul oraș din enclavă, a spus Rami Abdel Rahman, directorul OSDO. Alți 120 de civili au fost răniți. Potrivit OSDO, la atacul de joi au participat și avioane de luptă ruse, deși Moscova a negat implicarea sa în ofensiva împotriva islamiștilor din Ghouta. În același timp, treisprezece spitale în care era prezentă organizaţia „Medici fără Frontiere” au fost bombardate în ultimele trei zile în enclava siriană și, potrivit agențiilor umanitare, situația celor 400.000 de civili din Ghouta de Est a devenit critică. Trupele guvernamentale asediază enclava, fără succes, încă din 2013, timp în care grupările jihadiste din Ghouta, infiltrate în rândurile populației civile, au lansat asupra Damascului numeroase rachete și obuze.

Proteste internaționale vehemente

Bombardamentele aleatorii și distrugerea spitalelor din enclavă au declanșat un val de proteste internaționale, care nu pare să-l împiedice însă pe Bashar al-Assad să-și continue ofensiva. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că „baia de sânge” provocată de raidurile aeriene au transformat Ghouta de Est în „iadul pe Pământ”, iar cancelarul german, Angela Merkel, a cerut încheierea imediată a „masacrului”. „Ceea ce vedem în prezent, evenimentele îngrozitoare din Siria, un regim care nu luptă împotriva teroriştilor, ci împotriva propriului popor, uciderea copiilor, distrugerea spitalelor, toate acestea reprezintă un masacru care trebuie condamnat”, a spus Merkel. Cancelarul german a declarat apoi că va discuta cu Moscova pentru a găsi modalitățile concrete de a opri bombardamentele asupra populației civile.

Într-un moment în care negocierile dintre Damasc și grupările armate din Ghouta sunt înghețate, mijloacele de constrângere ale comunității internaționale asupra regimului condus de Al-Assad par inexistente. Singura presiune eficientă asupra Damascului poate fi exercitată de Moscova.

„Trebuie să facem tot ceea ce este în puterea noastră pentru a pune capăt acestui masacru din Ghouta de Est (…) Regimul de la Damasc luptă contra propriului popor”.

Angela Merkel

×
Subiecte în articol: macel sirian ajutor rusia