x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron, rezervat cu privire la oferirea de avioane militare Ucrainei

Emmanuel Macron, rezervat cu privire la oferirea de avioane militare Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2023   •   23:45
Emmanuel Macron, rezervat cu privire la oferirea de avioane militare Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, afirmă că nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.

"La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean", a afirmat Emmanuel Macron luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.

În plus, Macron a argumentat că livrarea de echipamente militare Ucrainei "nu trebuie să diminueze capacităţile armatei franceze de a apăra propriul teritoriu". "Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii", a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

La rândul său, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei "nu este un tabu, dar ar fi un pas major".

Conform unor surse ucrainene citate de cotidianul The Kyiv Independent şi de site-ul Merkur.de, Polonia ar fi favorabilă transferului de avioane de vânătoare moderne în Ucraina, pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de respingere a invaziei militare ruse. Însă premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis că o astfel de acţiune trebuie decisă în coordonare cu aliaţii din cadrul NATO.

Însă cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a acceptat cu greu să furnizeze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron ucraina avioane militare