x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mafia italiană îşi schimbă strategia de funcţionare

Mafia italiană îşi schimbă strategia de funcţionare

15 Dec 2015   •   17:34
Mafia italiană îşi schimbă strategia de funcţionare

Grupările mafiote italiene par să privilegieze mai mult corupţia decât violenţa, concentrându-se în prezent pe o 'strategie de infiltrare' a structurilor economice, politice şi instituţionale, a declarat marţi în faţa presei şeful Direcţiei de investigaţii antimafia (DIA), Nunzio Antonio Ferla, citat de AFP.

Omuciderile comise de organizaţiile criminale au scăzut semnificativ în ultimii 10-15 ani. În schimb, grupările mafiote se dovedesc a fi extrem de abile şi se adaptează în toate teritoriile şi mediile sociale, unde încearcă să acumuleze tot mai multe capitaluri, explică responsabilul italian.

Potrivit Institutului naţional de statistică al Italiei (ISTAT), veniturile obţinute din activităţi ilegale au fost de circa 16,5 miliarde de euro în anul 2013, echivalentul a circa 1,1% din PIB-ul Italiei.

Pentru a putea lupta împotriva unui inamic atât de puternic şi versatil, DIA are în vedere în special verificarea licitaţiilor publice, combaterea spălării de bani şi controlul averilor ilicite, a mai declarat Antonio Ferla, precizând că anul acesta grupărilor mafiote li s-au confiscat bunuri în valoare de peste 2,6 miliarde de euro.

De asemenea, au fost supravegheate în mod deosebit şantierele Expoziţiei universale de la Milano, unde s-a aplicat o 'metodă' prin care 'structurilor mafiote li s-a luat apetitul' de a se implica, a menţionat la rândul său şeful poliţiei italiene, Matteo Piantedosi.

'Modelul italian' de combatere a activităţilor mafiote se rezumă la următorul 'trinom esenţial': arestarea criminalilor, înăsprirea condiţiilor de detenţie şi confiscarea bunurilor, a spus ministrul italian de interne, Angelino Alfano.

'Mafiile ucid mai puţin, dar corup mai mult', a indicat şi preşedinta comisiei parlamentare antimafia, Rosy Bindi, întrebându-se totuşi dacă această schimbare este o dovadă a abilităţii lor ori una a vulnerabilităţii unei societăţi atinse de criza economică.

×