x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai stam 22 de luni sub ochii europenilor

Mai stam 22 de luni sub ochii europenilor

17 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
ADERAREA - UE ne monitorizeaza strict in urmatorii doi ani Urmeaza o perioada foarte solicitanta pentru Romania, care trebuie sa dovedeasca Uniunii Europene, in urmatorii doi ani, ca lucreaza din greu pentru a duce la capat angajamentele luate la negocierile de aderare.
ANA ILIE

CONVORBIRI. Negociatorul-sef al Romaniei, Leonard Orban (stanga), directorul Directiei Generale Extindere, Timo Summa (dreapta), si seful Unitatii Romania a CE, Wenceslas de Lobkowicz (centru), au stabilit ce domenii vor fi monitorizate
A inceput numaratoarea inversa. Mai sunt 22 de luni pana la momentul 1 ianuarie 2007, cand Romania, impreuna cu Bulgaria, ar trebui sa se integreze in Uniunea Europeana.

Desi negocierile s-au incheiat inca de la sfarsitul anului trecut, partea cea mai dificila din procesul de aderare abia acum incepe. Romania va fi monitorizata periodic, de catre Comisia Europeana, prin vizite, rapoarte, consultari tehnice si sisteme de avertizare timpurie. Nu este un simplu moft. Oficialii europeni vor sa se sigure ca ne respectam angajamentele asumate in timpul negocierilor de aderare la UE. Ieri, oficiali ai Guvernului si reprezentanti ai Comisiei Europene au lansat mecanismul de monitorizare a angajamentelor asumate pentru aderarea la UE. Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, si reprezentanti ai ministerelor cu responsabilitati in procesul de aderare au discutat cu directorul Directiei Generale Extindere Timo Summa si cu seful Unitatii Romania a Comisiei Europene (CE), Wenceslas de Lobkowicz. Oficialii europeni au anuntat ca monitorizarea tarii noastre se va concretiza la finalul anului 2005 si al anului 2006 cu cate un raport al CE, in aceste documente urmand sa fie analizate toate domeniile aderarii, nu doar acele capitole de negociere care au pus probleme la inchidere. Ca si pana acum, cele mai urmarite domenii vor fi Justitia si Afacerile Interne, mai exact lupta impotriva coruptiei, a crimei organizate, dar si reforma administratiei publice.

CARTONAS ROSU. Mai mult, a fost pus la punct un sistem de "cartonase", similar cu cel folosit la aderarea celor 10 state noi membre. Cartonasele vor reprezenta stadiul in care se afla fiecare domeniu in parte - cartonase verzi pentru progresele importante, galbene pentru intarzieri si riscuri si rosii pentru capitolele unde "nu stam bine", a explicat Orban. Cartonasul rosu inseamna amanarea aderarii Romaniei la UE cu un an, a tinut sa sublinieze Timo Summa, care a adaugat insa ca e bine sa fim optimisti.

×
Subiecte în articol: externe