x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră mondială în medicină: Malawi a lansat un vaccin împotriva malariei

Premieră mondială în medicină: Malawi a lansat un vaccin împotriva malariei

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2022   •   21:35
Premieră mondială în medicină: Malawi a lansat un vaccin împotriva malariei

 Malawi a lansat primul vaccin împotriva malariei din lume. În urmă cu doi ani, țara africană a raportat 2.500 de copii morți din cauza acestei boli.

Malawi a început să vaccineze copiii în cadrul unei campanii de amploare împotriva malariei, în premieră mondială. Vaccinul RTS,S, la care s-a lucrat mai bine de trei decenii. a fost dezvoltat de compania farmaceutică GSK.

Cu toate acestea, primele teste arată că doar puțin peste 30% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 17 luni au fost protejați. Totuși, autoritățile din Malawi cred că vaccinul va juca un rol-cheie în lupta împotriva bolii, care a ucis aproximativ 2.500 de sugari în țară în urmă cu doi ani.

„Suntem destul de conștienți de eficacitatea sa scăzută... [dar] în controlul malariei nu există o singură intervenție care să facă totul. Nu spunem că vaccinul a ajuns să elimine malaria, dar este un instrument pentru eliminarea malariei", a declarat Michael Kayange, managerul programului național de control al malariei din Malawi, pentru emisiunea Focus on Africa de la BBC.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, copiii sub cinci ani au reprezentat aproximativ 80% din totalul deceselor cauzate de malarie în Africa.

Kayange a declarat că noua campanie de imunizare va asigura acoperirea tuturor copiilor sub cinci ani, chiar și în cele mai îndepărtate părți ale țării. În prima parte vor fi acoperite 11 din cele 28 de districte ale țării, fiind de așteptat ca 330.000 de copii să fie vaccinați numai în această fază.

Vaccinul, care a trecut prin runde de testare în Malawi, Ghana și Kenya în ultimii ani, trebuie administrat de patru ori, o dată pe lună timp de trei luni și apoi o a patra doză 18 luni mai târziu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: malawi vaccin malarie