x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţii împotriva rasismului, discriminării şi expulzărilor

Manifestaţii împotriva rasismului, discriminării şi expulzărilor

de Carmen Plesa    |    30 Aug 2010   •   00:00

Politica autorităţilor franceze şi italiene, puternic contestată.



"Gata cu utilizarea romilor şi a sintilor drept ţapi ispăşitori şi carne de tun în scopuri politice" - acesta este slo­ga­nul sub care se va desfăşura la 4 sep­tembrie la Roma, în faţa Am­ba­sadei Franţei, o manifestaţie iniţiată de Co­mandamentul italian anti­dis­crimi­nare,  condus de Alexian Santino Spi­nelli, artist şi profesor universitar de et­nie romă. La manifestaţie şi-au anun­ţat deja prezenţa mai multe asociaţii ale romilor şi imigranţilor, dar şi reprezentanţi ai partidelor politice, ai comunităţii evreieşti, ai Bisericii Evan­ghelice şi ai celei Valdeze, precum şi mai mulţi intelectuali din Peninsulă.

Manifestanţii vor protesta faţă de politica dusă de autorităţile franceze şi de cele italiene împotriva romilor.
"Şi-a început oficial campania electorală. Deja e clar că se va axa iar pe problema siguranţei, iar cei predestinaţi să fie utilizaţi ca şi carne de tun şi miei de sacrificiu vor fi romii şi sintii. Maroni îşi arată muşchii cu copiii, cu femeile şi cu bătrânii. Ca şi Sarkozy", a declarat Spinelli, comentând planurile ministrului de Interne italian, Roberto Maroni, de a expulza romi şi imigranţi în general.

Criticile Bisericii Catolice faţă de politica dusă în privinţa romilor în Hexagon şi în "Cizmă" s-au accentuat în ultimele zile.

Şi ONU a criticat din nou politica autorităţilor fran­ceze, prin Comitetul împotriva discriminării rasiale. Comitetul a cerut Franţei să nu mai facă repatrieri fără să obţină un consimţământ clar şi total din partea celor vizaţi. ONU a mai condamnat discursurile politice cu tentă discriminatorii din Franţa, care merg în paralel cu "o creştere recentă a actelor şi mani­festaţiilor cu caracter rasist şi xenofob".

Între timp, Justiţia franceză nu pare să fie de acord cu ordinele de îndepărtare de pe teritoriul Franţei emise pe numele unor romi. Astfel, Tribunalul din Lille a anulat ordinele emise pentru trei familii şi şase copii de etnie romă evacuaţi marţi dintr-o tabără din zonă.

Mai mult decât atât, la Fleury-Mérogis a avut loc o manifestaţie de sprijin faţă de romi, iar aproximativ 60 de persoane, printre care şi reprezentanţi ai Opoziţiei, au cerut menţinerea celor două tabere de romi existente în localitate şi care sunt ameninţate cu evacuarea.

×
Subiecte în articol: externe