x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanică / Recesiunea ameninţă economia naţională

Marea Britanică / Recesiunea ameninţă economia naţională

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Iul 2008   •   00:00
Marea Britanică / Recesiunea ameninţă economia naţională

11:57 • Economia britanică se îndreaptă către recesiune, iar nivelul dobînzii de politică monetară ar trebui să coboare "cu mult sub" nivelul actual de 5%, a declarat David Blanchflower, un membru al consiliului de politică monetară a băncii centrale a Marii Britanii (Bank of England).

Economia britanică se îndreaptă către recesiune, iar nivelul dobînzii de politică monetară ar trebui să coboare "cu mult sub" nivelul actual de 5%, a declarat David Blanchflower, un membru al consiliului de politică monetară a băncii centrale a Marii Britanii (Bank of England).

 

 

ANALIZĂ. Blanchflower a declarat în cadrul unui interviu acordat cotidianului Guardian că creşterea economică se va tempera probabil timp de un an şi că legislatorii trebuie să acţioneze imediat pentru a coborî costurile de creditare. Bank of England a menţinut dobînda de referinţă la 5% în ultimele trei luni, după o reducere aplicată în aprilie, în ciuda semnelor ce indicau o încetinire accentuată a economiei, după ce inflaţia a atins dublul nivelului fixat de banca centrală, de 2%.Blanchflower a fost singurul membru al comisiei care a solicitat o coborîre a dobînzii în mai şi iunie. Minutele şedinţei din această lună urmează să fie publicate miercuri, însă Blanchflower pare că a susţinut poziţia anterioară, pentru reducerea dobînzilor. "Cred că ne îndreptăm spre o recesiune sau că trecem deja prin una", a declarat Blanchflower pentru Guardian. "Vom înregistra probabil trei sau patru trimestre de creştere negativă, însă riscurile continuă să fie pe partea negativă. Nu este prea tîrziu să oprim tendinţa, însă trebuie să luăm măsuri imediat. Politica monetară a fost mult prea strîmtorată timp prea îndelungat. Nu putem să stăm pur şi simplu şi să nu facem nimic, aşa cum am procedat pînă acum", a spus oficialul. Acesta a mai spus în cadrul interviului că economia britanică s-ar putea confrunta cu probleme chiar mai grave decît cea americană. Ambele ţări, a spus Blanchflower, se confruntă cu cele mai mari probleme economice de la Marea Criză. Acesta a adăugat că "Statele Unite au beneficiat de stimuli, în timp ce Marea Britanie nu. Astfel că unele situaţii ce au avut loc în Statele Unite se vor repeta în Marea Britanie, însă ar putea fi mai dificile".

 

×
Subiecte în articol: externe