x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Măsuri nepopulare de economisire a energiei, dacă Rusia nu reia furnizarea gazelor naturale pentru Ucraina

Măsuri nepopulare de economisire a energiei, dacă Rusia nu reia furnizarea gazelor naturale pentru Ucraina

12 Sep 2014   •   22:04
Măsuri nepopulare de economisire a energiei, dacă Rusia nu reia furnizarea gazelor naturale pentru Ucraina
Sursa foto: Măsuri nepopulare de economisire a energiei, dacă Rusia nu reia furnizarea gazelor naturale pentru Ucraina

Guvernul de la Kiev ar putea fi obligat să adopte măsuri nepopulare de economisire a energiei în timpul iernii care se apropie, dacă Rusia nu va relua furnizarea gazelor naturale pentru Ucraina, a avertizat vineri ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, citat de AFP.

Rusia a sistat pe 16 iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eşecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici. Pe vremea acestuia din urmă, preţul achitat Gazpromului era de 268 de dolari mia de metri cubi.

Ucraina a importat anul trecut din Rusia jumătate din necesarul său de gaze. În prezent, guvernul de la Kiev încearcă să compenseze lipsa gazului rusesc prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia şi Ucraina către UE.

×