x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medicamentul care acţionează ca un aliment imaginar, gata de teste pe oameni

Medicamentul care acţionează ca un aliment imaginar, gata de teste pe oameni

05 Ian 2015   •   22:28
Medicamentul care acţionează ca un aliment imaginar, gata de teste pe oameni

Un medicament care acţionează ca un 'aliment imaginar' şi ajută la arderea grăsimilor, frânează creşterea în greutate, reduce colesterolul şi controlează conţinutul de zahăr din sânge a fost creat de o echipă de medici din SUA şi testat cu bune rezultate pe şoareci, transmite EFE.

Cercetătorii se pregătesc în prezent pentru a testa şi pe oameni acest posibil tratament pentru obezitate şi unele boli metabolice.

Pastila 'păcăleşte organismul', trimiţând 'acelaşi tip de semnale care, în mod normal, se produc după ingerarea unei cantităţi mari de alimente', a explicat directorul laboratorului din Salk, Ronald Evans, autor al studiului publicat luni în revista 'Nature Medicine'.

Compusul de fexaramină folosit de specialiştii americani nu se dizolvă în sânge ca alţi inhibitori ai senzaţiei de foame sau ca medicamentele de slăbit pe bază de cofeină, ci rămâne în intestin, ceea ce reduce efectele sale secundare, susţin autorii studiului.

Înainte de a se alimenta, corpul uman generează X farnesoid (FXR), o proteină implicată în eliberarea de acizi biliari din ficat, în digestie şi în depozitarea grăsimilor şi zaharurilor. Companiile farmaceutice au dezvoltat medicamente sistemice care activează această proteină pentru a lupta contra obezităţii, diabetului, unor afecţiuni ale ficatului. Dar aceste medicamente afectează diverse organe şi au efecte secundare. De aceea, laboratorul condus de Ronald Evans a creat compusul de fexaramină care se administrează pe cale orală şi acţionează doar în intestin, fără a mai intra în fluxul sangvin. Astfel, eficienţa în limitarea creşterii corporale a sporit, iar efectele secundare s-au diminuat.

Testele pe şoareci obezi cărora li s-a administrat câte o pastilă din acest medicament timp de cinci săptămâni au arătat că animalele nu au mai luat în greutate şi au pierdut din grăsimi. Totodată, le-a scăzut nivelul de zahăr din sânge şi colesterolul prin comparaţie cu şoarecii care nu au fost supuşi tratamentului.

×