x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev cere Gazprom să nu mai livreze gaze către Belarus

Medvedev cere Gazprom să nu mai livreze gaze către Belarus

de Corina Andriuta    |    21 Iun 2010   •   00:00

Dmitri Medvedev a dispus ca grupul Gazprom să taie exporturile de gaze naturale către Belarus. Conform anunţului făcut de către biroul de presă al preşedintelui rus, citat de rian.ru, această măsură ar putea afecta livrările de gaze către întreaga Europă.



Totuşi, directorul general al Gazprom Alexei Miller susţine că livrările către Belarus vor fi sistate gradual. Reducerea cu 85% a volumului de gaze către Belarus a intrat în vigoare începând de luni, ora 6:00 GMT (9:00 ora României). Ea ar putea fi suspendată  dacă statul Belarus plăteşte datoriile de 192 milioane de dolari pe care le are la Gazprom. Fosta republică sovietică este cea de-a doua ţară de tranzit a gazelor ruseşti către Europa după volumul care îi traversează teritoriul.

Chiar dacă măsura decisă în această dimineaţă de către preşedintele rus are darul să îngrijoreze întreaga Europă, Miller susţine că „că impactul disputei va fi resimţit în mică măsură datorită necesarului redus de gaze naturale în acest anotimp". Luată pe nepregătite de decizia dură a Rusiei, Belarus a trimis deja o delegaţie la Kremlin pentru a negocia situaţia existentă. În urmă cu un an, în ianuarie 2009,  Gazprom a sistat timp de două săptămâni exporturile către Europa din cauza unei dispute cu Ucraina privind datorii, preţuri şi tarife de tranzit.

„Noi am mai discutat cu Belarus despre această datorie. Ei o recunosc, dar nu au bani să o achite. Ne-au propus să dea în schimbul banilor utilaje, echipamente şi alte lucruri. Dialogul de până acum nu a avut un rezultat pozitiv şi am ajuns la această problemă" - Alexei Miller, director general Gazprom

×
Subiecte în articol: externe