x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Memorial al Holocaustului ridicat în faţa casei unui politician de extremă dreapta

Memorial al Holocaustului ridicat în faţa casei unui politician de extremă dreapta

23 Noi 2017   •   17:27
Memorial al Holocaustului ridicat în faţa casei unui politician de extremă dreapta

Un grup de activişti au dezvelit o replică a Memorialului Holocaustului din Berlin în faţa casei unui politician al partidului de extremă dreapta, AfD, care a afirmat că germanii ar trebui să înceteze să mai ispăşească pentru vina nazistă, notează The Guardian.

Colecţia de artă a Centrului pentru Frumuseţea Politicii a adus 24 de plăci de beton lângă casa lui Bjorn Hocke, afirmând că îşi doreşte să aducă aminte zilnic de cel de-al Doilea Război Mondial, care a condus la moartea a şase milioane de evrei.

“Ne facem datoria de vecini”, a spus liderul grupului, Philipp Ruch, pentru publicaţia Frankfurter Rundschau. “Sperăm că îi place priveliştea când se uită pe geam”.

Plăcile de beton sunt o replică mai mică a Memorialului Holocaustului din Berlin, care constă într-un teren solemn cu 2,700 de plăci gri, menite să contureze un cimitir.

Liderul partidului Alternativă pentru Germania (AfD), Bjorn Hocke, a provocat furie în ianuarie, când a numit tributul adus victimelor “un monument al ruşinii în inima capitalei” şi a cerut germanilor să se concentreze mai puţin asupra războiului pe care îl duc cu vinovăţia.

Ruch a spus că grupul de protestatari a închiriat, în secret, proprietatea aflată lângă casa lui Hocke, în Bornhagen, cu 10 luni în urmă, ca răspuns la discursul controversat al liderului AfD.

“Acum va avea de-a face cu faptul că are vecini care nu consideră Memorialul Holocaustului un ‘monument al ruşinii’,  dar care încearcă să-şi amintească ce s-a întâmplat, pentru a nu lăsa să se întâmple din nou.”, a spus Ruch pentru cotidian.

Grupul a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a putea menţine acţiunea de protest pentru cel puţin doi ani şi şi-a atins scopul iniţial. Grupul a reuşit să strângă 28,000 de euro până miercuri dimineaţă. Acum, speră să strângă 54,000 de euro pentru a întreţine replica timp de cinci ani.

Pe website-ul colecţiei de artă, lui Hocke i s-a cerut să arate căinţă prin “îngenuncherea” în faţa memorialului, un gest făcut de fostul cancelar Willy Brandt în 1970, la un monument dedicat eroilor din ghetoul Varşoviei.

×