x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Memoriile secrete despre Tiananmen

Memoriile secrete despre Tiananmen

de Mihaela Matachita    |    14 Mai 2009   •   00:00

Memoriile fostului lider comunist chinez, Zhao Ziyang, demis după incidentul din piaţa Tiananmen din capitala Beijing, au fost date publicităţii, a relatat joi BBC on line.



Cartea lui Zhao Ziyang dezvăluie discuţiile din cadrul partidului comunist care au dus la înăbuşirea mişcării de protest din 3-4 iunie 1989. Demis după incident, Zhao a fost plasat în arest la domiciliu până la moartea sa care a survenit în 2005.

Publicarea cărţii survine cu doar câteva săptămâni înainte de împlinirea a 20 de ani de la înăbuşirea în sânge a mişcării pro-democratice. Versiunea în limba engleză se găseşte deja de vânzare în Hong Kong, iar cea în limba chineză va apărea la 29 mai, precizează BBC.

Cartea are la bază înregistrările secrete realizate în timp ce Zhao, fost secretar general al partidului, se afla în arest la domiciliu. Este vorba de aproximativ 30 de ore de înregistrări care au fost duse, în secret, în afara Chinei, pentru realizarea cărţii "Prizonier al Statului: Jurnalul Secret al Premierului Zhao Ziyang".

Totul s-a realizat în atât de mare secret încât nici fiica lui Zhao, Wang Yannan, nu a ştiut nimic. În carte, Zhao, care dorea ca ţara sa să pornească pe drumul reformelor politice profunde, laudă democraţia occidentală şi arată că studenţii protestatari doreau doar ca partidul să îşi corecteze greşelile, şi nu să îl răstoarne.

Bao Tong, fostul secretar al lui Zhao, a recunoscut la BBC că publicarea memoriilor fostului său şef i se datorează. Bao a petrecut şapte ani în închisoare pentru incidentul din Tiananmen şi se află în arest la domiciliu în Beijing.

BBC precizează că Guvernul chinez este încă foarte sensibil când este vorba despre Tiananmen, unde se crede că au murit sute de studenţi şi locuitori ai Beijingului.

×
Subiecte în articol: externe zhao