x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Mentorul" britanic se dezice de monstrul de la Oslo

"Mentorul" britanic se dezice de monstrul de la Oslo

de Marina Constantinoiu    |    29 Iul 2011   •   10:38

Un britanic, Paul Ray, evocat de Anders Behring Breivik drept "mentorul" sau, a denuntat vineri atacurile sangeroase ale norvegianului, pe care le-a calificat ca fiind "cu adevarat diabolice", relateaza AFP.

Intr-un interviu pentru The Times, Paul Ray a recunoscut ca ar fi putut fi o sursa de inspiratie pentru Breivik, dar ca "ceea ce a facut el este pur diabolic. Eu nu as fi putut niciodata sa fac ce a facut el pentru a-mi realiza idealurile".

Ray, in varsta de 35 de ani, este un fost militant al miscarii de extrema-dreapta English Defence League (EDL). El este liderul miscarii Cavalerii Templieri, inspirata de actiunile cruciatilor din epoca medievala luptand impotriva islamului, si are un blog pe numele Richard Inima de Leu, care ar fi fost mentionat in manifestul de 1.500 de pagini pe care Breivik l-a publicat pe Internet inaintea atacurilor de la 22 iulie. "Eu sunt implicat ca mentor al sau", a declarat pentru The Times Paul Ray, care a parasit Marea Britanie si a mers in Malta in 2008, dupa arestarea sa pentru presupusa incitare la ura rasiala pe blogul sau.

Behring Breivik, care va fi interogat din nou vineri de politia norvegiana, a trimis fotografii cu el imbracat in uniforma Cavalerilor Templieri si l-a descris ca mentor al sau pe un barbat comparabil cu Ray, afirmand ca l-a intalnit in 2008, continua The Times.

EDL a dezmintit orice "contact oficial" cu Anders Breivik.

×