x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel rămâne o enigmă

Merkel rămâne o enigmă

de Sînziana Stancu    |    29 Sep 2009   •   00:00
Merkel rămâne o enigmă
Sursa foto: Thomas Bohlen/Reuters

Alegerile de duminică i-au adus cancelarului german coaliţia de centru-dreapta, pe care şi-a dorit-o cu ardoare, pentru a înfăptui reformele de care are nevoie Germania. Însă analiştii politici sunt de părere că Angela Merkel va trebui să fie mai hotărâtă şi să adopte o poziţie conservatoare mai clară.



Schimbarea de atitudine a lui Merkel devine imperativă, în condiţiile în care climatul politic s-a schimbat, iar promisiunile principale din campania electorală - reducerea taxelor, a şomajului, dar şi a deficitului bugetar - trebuie respectate. Pentru a le îndeplini însă, Merkel ar trebui să se transforme dintr-un cancelar prudent într-unul dur, într-un fel de "Doamnă de Fier" a Germaniei.

Presa germană - între care Der Spiegel, Die Welt, Bild sau Die Tageszeitung - scrie că această atitudine i-ar putea eroda cancelarului statutul de "mămică" a naţiunii germane. Chiar dacă electoratul ştie pe cine a votat, pentru că fiecare candidat a fost examinat şi "disecat" cu ocazia mitingurilor electorale şi a dezbaterilor publice, o întrebare de bază a rămas totuşi nepusă, aceasta apărând pe buzele tuturor abia în "dimineaţa de după": "Care Merkel va conduce ţara?" ...

DIFICIL DE DEFINIT
Analiştii politici germani au ajuns la concluzia că Merkel este greu de definit şi că tocmai acesta ar fi şi secretul succesului ei. În 2005, când a candidat pentru primul mandat de cancelar, a fost ca o zmeoaică, în timpul campaniei electorale cerând reforme radicale. Dar după ce-a ajuns cancelar, devenind şi prima femeie din istoria Germaniei care ocupă această funcţie, a lăsat-o moale cu implementarea lor. A devenit genul de lider care preferă compromisul şi al cărui instinct de bază este prudenţa.

Mulţi dintre membrii coaliţiei ei conservatoare cred că Merkel "şi-a schimbat părul" partidului din care provine, preferând să se erijeze în "mama naţiunii". Ce-i drept, dacă ar fi să i se acorde circumstanţe atenuante pentru acest comportament "atipic", ar fi faptul că ea a fost nevoită să guverneze în aceşti ani cu social-democraţii (SPD), opozanţii ei fireşti.

Acum, în sfârşit, îi are de partea ei pe liberali (FDP), cu care vrea să facă reforma, dar dacă va continua să se comporte ca o "mami", cum era poreclită în Cancelarie, ar putea să intre destul de repede în conflict cu ei. Totuşi, o Merkel mai radicală nu va putea fi văzută prea curând, este părerea analiştilor politici. În primul rând, după cum consideră ei, deşi Merkel şi FDP vor să reducă taxele, sunt totuşi constrânşi să nu o facă din cauza deficitului bugetar, care ar putea să crească şi mai mult.

În al doilea rând, Merkel vrea să stea departe, pe cât posibil, de stimulii fiscali, dar, în acelaşi timp, să pună şi bazele  unei creşteri economice înainte de a apărea riscul "strangulării" unei redresări a economiei încă din faşă. Un lucru e însă cert: Merkel va rămâne un politician pragmatic, care va pune mai presus de toate interesele Germaniei.

×
Subiecte în articol: externe