x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militarii implicaţi în cazul BIR, achitaţi de instanţa supremă

Militarii implicaţi în cazul BIR, achitaţi de instanţa supremă

de Violeta Fotache    |    08 Iun 2010   •   00:00

Instanţa supremă a respins cererile de despăgubire a 157 de părţi civile.



Instanţa supremă a pronunţat marţi verdictul în cazul celor şapte militari şi doi civili trimişi în judecată în urmă cu patru ani pentru înşelăciune în dosarul privind Banca Internaţională a Religiilor (BIR). Generalul de brigadă (r) Tiberiu Mărineanu, locotenent-coloneii (r) Ioan Inel şi Vergil Mitru, maiorii (r) Lucian Cociug şi Dorel Ursan, plutonierul adjunct (r) Constantin Pletea, căpitanul (r) Florin Pârvu, precum şi civilii Marius Nicolau şi Valentin Eugen Dăeanu, au fost achitaţi, instanţa supremă constatând că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune. De asemenea, magistraţii  l-au achitat pe maiorul în rezervă Dorel Ursan cu privire la două acuzaţii de luare de mită, apreciind că "fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni", potrivit Biroului de presă al instanţei supreme. Instanţa a decis însă confiscarea sumei de 40 de lei de la Dorel Ursan, reprezentând valoarea bunurilor care au făcut obiectul acuzaţiei de luare de mită. Ursan a fost amendat administrativ cu suma de 20 de lei.

Cei nouă inculpaţi au fost obligaţi de instanţa supremă să restituie creditele restante şi să plătească dobânzile aferente, în contul lichidatorului judiciar al BIR, RVA Insolvency Specialist SRL. Totodată, magistraţii instanţei supreme au decis să respingă cererile de desbăgubire a 157 de părţi civile constituite în acest dosar şi i-a obligat pe Ursan, Pârvu şi Mitru la câte 2.300 de lei cheltuieli judiciare către stat, iar pe Mărineanu, Dăeanu, Inel, Cociug, Pletea şi Nicolau la câte 1.400 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Verdictul poate fi atacat cu recurs, caz în care procesul va fi judecat de completul de nouă judecători ai instanţei supreme.

Ancheta în acest dosar a început în 2003, când peste 100 de ofiţeri de la unitatea militară de aviaţie de lângă Ploieşti au reclamat procurorilor că pe numele lor au fost încheiate contracte fictive de împrumut de la BIR, în valoare de sute de milioane de lei vechi. Anchetatorii au stabilit că falsurile s-au făcut secvenţial, în perioada 1995-1997, în numele a peste 700 de persoane - ofiţeri şi salariaţi ai Ministerului Apărării, din cadrul a 30 de unităţi militare şi din cadrul altor instituţii civile. Procurorii au stabilit că, în perioada decembrie 1995 - decembrie 1996, Tiberiu Mărineanu, în calitate de comandant al UM 01835 Bucureşti, ar fi pus la dispoziţia lui Ioan Inel ştampila din dotarea cabinetului său. Acesta ar fi aplicat-o pe mai multe contracte de împrumut, precum şi pe adeverinţe de salariu falsificate, inducând în eroare câteva sute de persoane fizice şi Sucursala Bucureşti a BIR, căreia i-a produs un prejudiciu de 1,16 miliarde de lei vechi (116.000 lei noi). Lucian Cociug ar fi falsificat şi el nişte contracte şi adeverinţe, prejudiciind BIR cu 498 de milioane de lei vechi, prejudiciile create de ceilalţi inculpaţi fiind mai mici.

×
Subiecte în articol: externe