x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul de Externe francez s-a gândit s` demisioneze

Ministrul de Externe francez s-a gândit s` demisioneze

de Carmen Plesa    |    31 Aug 2010   •   00:00

Ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, a mărturisit ieri, la RTL, că s-a gândit foarte serios să-şi prezinte demisia, din cauza polemicii provocate pe tema expulzării romilor.



Dar cum şi în Guvernul francez între a gândi şi a acţiona pare să fie cale lungă, Kouchner a renunţat la idee. Întrebat de jurnaliştii francezi din ce motiv nu şi-a dat totuşi demisia, şeful diplomaţiei din Hexagon a răspuns: "Eficacitatea. Cu ce i-ar fi ajutat asta pe romi?", adăugând că "să pleci înseamnă să dezertezi".

"Nu sunt deloc mulţumit de ceea ce s-a întâmplat, nu sunt mulţumit de această polemică", a spus ministrul de Externe, estimând că imaginea Franţei în străinătate are de suferit şi că e nevoie de "o muncă de explicaţii", a mărturisit Bernard Kouchner referitor la expulzarea romilor. Fostul socialist a mai deplâns condiţiile de viaţă ale romilor în Franţa. "Mi se rupe inima când îi văd, în special pe romi, cum sunt abuzaţi, exploataţi, cum copiii lor sunt drogaţi pentru a părea bolnavi şi a provoca mila populaţiei. Există opresiune şi chiar sclavagism în privinţa acestei populaţii."

Totuşi, vineri, Bernard Kouchner apărase public politica lui Nicolas Sarkozy. El a declarat că "niciodată preşedintele republicii nu a stigmatizat o minoritate pentru originile ei" şi a estimat că Parisul respectă cu stricteţe legile europene.
Actualul ministru de Externe al Franţei a fost membru al Médecins sans frontičres şi al Médecins du Monde, remarcându-se în acţiunile umanitare la care a participat.

Franţa a fost dur criticată, în ultimele săptămâni, pentru politica sa faţă de romi. Cele mai aspre cuvinte au venit din partea reprezentanţilor Bisericii Catolice, însă politica Parisului a fost criticată şi de Comisia ONU împotriva discriminării, de europarlamentari ai mai multor ţări şi chiar de voci ale formaţiunii aflate la guvernare în Hexagon.
Alianţa Civică a Romilor din România a anunţat că va protesta faţă de expulzarea romilor, la 6 septembrie, la Bucureşti, în faţa Ambasadei Franţei, informează Mediafax.

Alianţa a mai îndemnat ieri şi la boicotarea produselor şi serviciilor de origine franceză, "pentru a le reaminti guvernanţilor francezi că drepturile fundamentale nu se negociază".

×
Subiecte în articol: externe