x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul german de externe: "Europa nu poate lăsa Franţa singură în Republica Centrafricană"

Ministrul german de externe: "Europa nu poate lăsa Franţa singură în Republica Centrafricană"

de Agerpres    |    18 Ian 2014   •   21:20
Ministrul german de externe: "Europa nu poate lăsa Franţa singură în Republica Centrafricană"

Ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier, este de părere că Europa nu poate lăsa Franţa singură în Republica Centrafricană. Într-un interviu care urmează să fie publicat duminică în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), Steinmeier vorbeşte de un posibil sprijin mai extins la intervenţia franceză în Mali, reafirmând însă că ţara sa nu va trimite trupe de luptă în Africa.

Comentariile ministrului german survin în contextul în care acesta urmează să se întâlnească luni, la Bruxelles, cu omologii săi europeni pentru a decide cu privire la o posibilă misiune în Republica Centrafricană, unde Franţa a desfăşurat 1.500 de soldaţi, aminteşte agenţia franceză de presă.

"Interesele europene sunt în joc atunci când în Africa neagră şi subsahariană ameninţă instabilitatea, deportările şi terorismul, ale căror consecinţe se revarsă în Europa", a afirmat Steinmeier, potrivit unor fragmente din interviu, difuzate sâmbătă de jurnalul german.

"Trebuie să reflectăm la posibilităţile unui sprijin mai extins, de exemplu în Mali, aceasta face parte din responsabilitatea noastră", a continuat ministrul german.

Potrivit FAS, Steinmeier a discutat sâmbătă la telefon cu omologul său francez Laurent Fabius şi îl va vizita pe acesta din urmă marţi, la Paris, pentru a vorbi despre implicarea germană în Africa.

Cotidianul Süddeutsche Zeitung informa sâmbătă că brigada germano-franceză ar putea interveni în Mali, dacă trupe franceze ar fi relocalizate în Republica Centrafricană.

Ministrul german al apărării a precizat că nu a fost luată nicio decizie în acest sens, iar armata aşteaptă deciziile miniştrilor europeni de luni.

Intervenţia franceză în Mali a evitat ca ţara să fie "luată cu asalt de fundamentaliştii islamici, iar Parisul încearcă să evite producerea celui mai rău scenariu în Republica Centrafricană", a afirmat Steinmeier în interviu, potrivit FAS. 

×