x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misterul baloanelor care survolează cele două Americi

Misterul baloanelor care survolează cele două Americi

de Redacția Jurnalul    |    04 Feb 2023   •   22:00
Misterul baloanelor care survolează cele două Americi

Două baloane au fost zărite pe cerul Statelor Unite și al Americii Latine. Pentagonul acuză China iar Beijingul recunoaște.

Apariția primului balon a fost semnalată inițial într-o publicație din Montana care a publicat o fotografie. Apoi Statele Unite a acuzat China de spionaj, spunând că „violează spațiul aerian al SUA și legislația internațională”. 

"În mod clar, intenţia acestui balon este de supraveghere", a declarat un oficial înalt al apărării americane, care a dorit să-și păstreze anonimatul. 

„Disprețul sfruntat al Chinei față de suveranitatea americană reprezintă o acțiune destabilizatoare căreia trebuie să i se răspundă, iar președintele Biden nu poate să tacă”, a transmis și Casa Albă pe Twitter. 

Totodată, fostul președinte democrat Donald Trump a scris pe Twitter: „DOBORÂȚI BALONUL”.

Deocamdată obiectul zburător se plimbă de la vest la est pe deasupra Statelor Unite. Autoritățile americane au spus că balonul de deasupra SUA nu poate fi doborât întrucât „aria pe care vor cădea resturile ar fi semnificativă” și ar putea provoca „rănirea sau moartea unor civili sau pagube materiale importante”.

Beijingul a recunoscut că îi aparține dar neagă acuzațiile de spionaj.

"Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului", au transmis autoritățile chineze.

Al doilea avion apare deasupra Americii Latine

Însă câteva ore mai târziu, Pentagonul a anunțat prezența unui al doilea balon deasupra Americii Latine. Secretatul de presă al Departamentului Apărării, generalul Patrick Ryder, nu a precizat însă locul exact unde a fost observat al doilea balon.

"Suntem la curent cu informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez", a transmis acesta.

China nu a răspuns până acum noilor acuzații. 

Dar vestea șocantă vine de la secretarul de stat american Antony Blinken, care a anunțat că își amână controversata vizită la Beijing, neconfirmată însă, dar programată să înceapă duminică. Ar fi fost prima a unui înalt oficial al SUA în China, după 2018. Reacție la anunțul lui Blinken, diplomația chineză a transmis că „În realitate, nici una dintre părți nu a anunțat până acum că va avea loc o astfel de vizită.”

 

 

 

×
Subiecte în articol: baloane sua China america latina