Apariția primului balon a fost semnalată inițial într-o publicație din Montana care a publicat o fotografie. Apoi Statele Unite a acuzat China de spionaj, spunând că „violează spațiul aerian al SUA și legislația internațională”.
"În mod clar, intenţia acestui balon este de supraveghere", a declarat un oficial înalt al apărării americane, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
„Disprețul sfruntat al Chinei față de suveranitatea americană reprezintă o acțiune destabilizatoare căreia trebuie să i se răspundă, iar președintele Biden nu poate să tacă”, a transmis și Casa Albă pe Twitter.
Totodată, fostul președinte democrat Donald Trump a scris pe Twitter: „DOBORÂȚI BALONUL”.
Deocamdată obiectul zburător se plimbă de la vest la est pe deasupra Statelor Unite. Autoritățile americane au spus că balonul de deasupra SUA nu poate fi doborât întrucât „aria pe care vor cădea resturile ar fi semnificativă” și ar putea provoca „rănirea sau moartea unor civili sau pagube materiale importante”.
BREAKING: Pentagon tells the public to 'look up in the sky and see where the balloon is'https://t.co/RjgZcFv7xv
— Dinesh D'Souza (@DineshDSouza) February 3, 2023
Beijingul a recunoscut că îi aparține dar neagă acuzațiile de spionaj.
"Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului", au transmis autoritățile chineze.
Al doilea avion apare deasupra Americii Latine
Însă câteva ore mai târziu, Pentagonul a anunțat prezența unui al doilea balon deasupra Americii Latine. Secretatul de presă al Departamentului Apărării, generalul Patrick Ryder, nu a precizat însă locul exact unde a fost observat al doilea balon.
"Suntem la curent cu informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez", a transmis acesta.
China nu a răspuns până acum noilor acuzații.
Dar vestea șocantă vine de la secretarul de stat american Antony Blinken, care a anunțat că își amână controversata vizită la Beijing, neconfirmată însă, dar programată să înceapă duminică. Ar fi fost prima a unui înalt oficial al SUA în China, după 2018. Reacție la anunțul lui Blinken, diplomația chineză a transmis că „În realitate, nici una dintre părți nu a anunțat până acum că va avea loc o astfel de vizită.”