x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mistere pentru Scotland Yard - Imagini cu teroristii de la Londra

Mistere pentru Scotland Yard - Imagini cu teroristii de la Londra

de Maria Toader    |    18 Iul 2005   •   00:00
Mistere pentru Scotland Yard - Imagini cu teroristii de la Londra

La numai 11 zile de la atentatele din Londra, serviciile de spionaj britanice au ajuns sa isi puna mai multe intrebari decat sa gaseasca raspunsuri in ancheta demarata.

Ieri, Scotland Yard-ul i-a identificat in mod oficial pe cei patru autori ai atentatelor si a dat publicitatii o poza in care acestia se gaseau impreuna intr-o statie de metrou exact in dimineata atentatelor.

SEMNE DE INTREBARE. Ancheta oficialitatilor britanice intampina din ce in ce mai multe semne de intrebare. Prima problema este legata de identitatea celui care se presupune ca ar fi fost "creierul" actiunilor teroriste. Sir Ian Blair, seful Scotland Yard-ului, nu se grabeste in a da multe raspunsuri, limitandu-se sa faca doar "o legatura clara cu Al-Oaeda" si sa indrepte atentia anchetatorilor spre Pakistan, unde trei din autorii atentatelor din Marea Britanie s-au deplasat cu un an in urma pentru a face studii religioase. De altfel, conform declaratiilor autoritatilor pakistaneze, este posibil ca cei patru sa fi avut contacte cu un grup condus de Abu Faraj al-Libbi, numarul trei pe linie ierarhica in organizatia terorista Al-Oaeda.
Despre cel de-al cincilea om care ar fi pus la cale actiunile teroriste se pare ca a intrat in Marea Britanie doar cu doua saptamani inainte de atentate, chiar daca era inscris pe lista persoanelor extrem de periculoase. De aici se iveste o alta intrebare: au avut atentatorii complici locali? In incercarea disperata de a afla raspunsuri, politia a efectuat multiple perchezitii in orasul Leeds, atat la domiciliile unde locuiau cei patru, cat si in locuri publice precum libraria islamica sau centrul comunitar in cautarea presupusilor complici. Misterul atentatelor sporeste mai ales prin dilema care planeaza si asupra faptului ca cei patru kamikaze au fost de fapt pacaliti de conducatorul operatiunii ca vor putea fugi pana la declansarea bombelor si au fost in acest fel victime fara voie. Acest scenariu este sustinut de comportamentul atipic al acestora comparativ cu alte profile de atentatori sinucigasi.

×
Subiecte în articol: externe