x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mladici nu se pronunţă

Mladici nu se pronunţă

de Anca Aldea    |    03 Iul 2011   •   21:00
Mladici nu se pronunţă

Aflat in boxa acuzatilor, de unde trebuia sa-si recunoasca vinovatia sau nevinovatia, fostul lider al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a refuzat ieri sa pledeze in vreun fel. De altfel, duminica, el il informase pe unul dintre avocatii sai, Milos Saljici, ca va boicota a doua audiere in fata Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY), deoarece grefa nu desemnase inca membrii permanenti ai echipei sale de avocati. Mladici a cerut de la bun inceput sa fie reprezentat de avocati din Serbia si Rusia, cerinta care nu i-a fost sa­tisfacuta.

De aceea, in timpul audierii de ieri, a sfidat inalta instanta de la Haga, incalcand ordinele care i s-au dat – acelea de a-si scoate sapca in timpul reuniunii, a gesticula, a striga la judecator si de a vorbi cu publicul prezent la audiere. 'Incercati sa-mi im­puneti conditii imposibile – un avo­cat pe care nu mi-l doresc', a spus el inainte ca audierea sa demareze. Mai tarziu, s-a plans ca, avand o varsta prea inaintata, ii este foarte frig in sala de audieri, de aceea trebuie sa aiba capul acoperit. Pe de alta parte, a incercat sa ia cuvantul in mai multe randuri la inceputul audierii, insa judecatorul i-a cerut sa taca pana cand i se va permite sa vorbeasca. A fost admonestat de mai multe ori de judecatorul olandez Alfons Orie, pe care l-a intrerupt si la care a tipat in repetate randuri. Intr-un final, Mla­dici a fost scos din sala si readus dupa cateva minute.

Mladici s-a aflat ieri la audieri im­preuna cu avocatul Aleksandar Aleksici, numit din oficiu, care l-a asistat si la prima procedura de acest fel. Pen­tru ca a refuzat sa pledeze, ins­tan­ta a decis din oficiu ca pledeaza ne­vinovat, potrivit agentiei Reuters. La 3 iunie, fostul lider al sarbilor bos­niaci ceruse mai mult timp de gandire pentru a lua cunostinta de acuzatiile care i se aduc inainte de a pleda vinovat sau nevinovat, respectiv genocid, crime impotriva uma­ni­ta­tii si crime de razboi comise in timpul conflictului din Bosnia (1992-1995), in care si-au pierdut viata aproximativ 100.000 de oameni. Mladici (69 de ani), care a stat ascuns timp de circa 16 ani, se afla acum la Curtea de la Haga din 31 mai, el fiind extradat de Serbia si transferat aici la cinci zile dupa ce a fost arestat intr-un satuc de langa Belgrad. Mla­dici a declarat in repetate randuri ca cele 11 capete de acuzare pronuntate im­potriva sa sunt 'odioase', inclusiv celebrul masacru de la Srebrenita (Bosnia) din iulie 1995, in timpul ca­ruia au fost executati cu sange rece 8.000 de barbati si baieti musulmani.

×
Subiecte în articol: mladici