x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MOLDOVA. Nivelul Prutului ar putea creşte cu 4 metri în următoarele 4 zile (Video)

MOLDOVA. Nivelul Prutului ar putea creşte cu 4 metri în următoarele 4 zile (Video)

de Corina Andriuta    |    09 Iul 2010   •   00:00

Pentru prima dată confruntată cu astfel de inundaţii, Republica Moldova încă nu a scăpat de acest coşmar. Astfel, Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că ploile căzute pe cursul râului Prut, în Ucraina, vor duce la o creştere substanţială a debitului acestuia. Până în prezent 500 de case au fost luate de apele Prutului în Moldova.



Conform unimedia.md, care citează Serviciul Hidrometeorologic de Stat,  în perioada 8 -12 iulie pe sectorul satului Criva - Costești, este aşteptată o puternică viitură care ar putea afecta raioanele Briceni şi Edineţ. Inclusiv calea ferată care face legătura între Cernăuţi şi Bălţi se aşteaptă să fie inundată de Prut. Conform acestei surse, apele Prutului ar putea creşte cu până la 4 metri în următoarele zile!

De altfel, în Moldova, autorităţile par copleşite de situaţia creată, iar partidele politice – profitând de semicampania electorală în care se află – promit sinistraţilor ajutoare peste ajutoare. Până la ipotetica realizare a acestor proiecte umanitare, satul Cotul Morii a fost evacuat în totalitate, iar localitatea Nemţeni este ocupată pe minut ce trece de ape. Premierul Vlad Filat a informat spune că „în prezent sunt inundate 500 de case, în totalitate fiind evacuat satul Cotul Morii. În satul Nemţeni deja 216 case sunt inundate, iar la Obileni se estimează că cifra acestora va ajunge la 70”.

Ca şi în România, moldovenii plâng după agoniseala de o viaţa. Mulţi au rămas doar cu hainele de pe ei, şansele de a-şi reconstrui gospodăriile fiind infime. „Măcar nu am pregătit lucrurile ca să luăm ceva cu noi pentru că nu am fost anunţaţi, am lăsat totul şi am plecat fără ca să mai aşteptăm să vină cineva să ne scoată din case. Ne-am cazat pe la rude, care locuiesc mai la marginea satului, în locuri în care apele nu au ajuns. Bine că am primit am primit pături, haine, apă”, spun cetățenii din Nemţeni, citaţi de unimedia.md.

Până în prezent, inundaţiile din Moldova au făcut doar p singură victimă, un bărbat de 33 de ani fiind găsit înnecat în Nemţeni.

×
Subiecte în articol: externe