x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Monument dedicat unui aviator român, inaugurat în Cehia

Monument dedicat unui aviator român, inaugurat în Cehia

15 Oct 2013   •   17:39
Monument dedicat unui aviator român, inaugurat în Cehia

Un monument dedicat militarului şi aviatorului român Gheorghe Bănciulescu (1898-1935), prima persoană din lume care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare, va fi inaugurat miercuri, în oraşul Rymarov, din Republica Cehă.

La acest eveniment, organizat de primăria oraşul Rymarov, vor fi prezenţi ambasadorul României în Republica Cehă, Daniela Gîtman şi o delegaţie a Forţelor Aeriene Române condusă de generalul de flotilă aeriană Cristinel-Reliu Ion, comandantul Flotilei 90 Transport Aerian, alături de autorităţile locale.
“Monumentul devine o mărturie în plus a relaţiilor de prietenie existente între România şi Republica Cehă, raporturi întemeiate pe o tradiţie solidă. Evenimentul este cu atât mai semnificativ cu cât anul acesta se sărbătoreşte, în România, împlinirea a 100 de ani de existenţă a aeronauticii militare române”, a declarat ambasadorul Daniela Gîtman, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Monumentul a fost ridicat în memoria aviatorului român şi în semn de preţuire pentru salvarea vieţii acestuia, în toamna anului 1926, de către medicii de la spitalul din Rymarov.
“Am convingerea că evenimentul dezvelirii festive a monumentului, precum şi difuzarea, în premieră, la Centrul Cultural din Rymarov, a filmului documentar Gheorghe Bănciulescu - Şi totuşi voi mai zbura - , realizat de regizorul Anca Filoteanu, constituie un prilej important de a prezenta publicului larg povestea remarcabilă a aviatorului român şi legăturile sale cu spaţiul ceh care încep odată cu îngrijirea sa de către medicii de la Rymarov”, a mai arătat ambasadorul României, Daniela Gîtman.

Placă memorială
Astăzi, aerodromul din oraşul Ploieşti poartă numele marelui aviator.
Placa memorială din bronz cu efigia aviatorului Gheorghe Bănciulescu şi vulturul din marmură albă amplasat deasupra acesteia au fost realizate de Statul Major al Forţelor Aeriene Române, în colaborare cu Ambasada României în Republica Cehă, Primăria oraşului Rymarov, Fundaţia Culturală “Bartoc”, Spitalul Podhorská nemocnice Rymarov şi cu sprijinul financiar şi logistic al preşedintelui Asociaţiei Românilor din Republica Cehă, ing. Nicolae Dedulea.

Povestea aviatorului - prima persoană din lume care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare
La 12 septembrie 1926, alături de mecanicul Ioan Stoica, la bordul unui avion Potez-XXV pus la dispoziţie de Compania franco-română de Navigaţie Aeriană, Gheorghe Bănciulescu a decolat de pe aeroportul Le Bourget cu destinaţia Bucureşti, pentru atingerea unui record de viteză.

După parcurgerea a aprox. 1000 de km, din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile, avionul s-a prăbuşit într-o zonă de munte pe teritoriul Cehoslovaciei, în apropierea oraşului Rymarov. Mecanicul de bord Ioan Stoica a decedat în drum spre spitalul din Rymarov, iar lui Gheorghe Bănciulescu a trebuit să îi fie amputate picioarele pentru a-i fi salvată viaţa de către medicii cehi.

La finalul unei convalescenţe dificile, în iulie 1927, Bănciulescu a pilotat din nou, de această dată cu proteze în loc de picioare, pentru întâia oară în practica mondială. La 22 octombrie 1927, preşedintele Republicii Franceze i-a conferit lui Bănciulescu ordinul Legiunea de Onoare în grad de cavaler.

În anul 1935, Bănciulescu a fost desemnat de către Guvernul francez pentru o misiune de amploare: explorarea traseului în vederea înfiinţării liniei aeriene Paris –Madagascar. I-au fost puse la dispoziţie cel mai modern tip de avion Potez (Potez-56), un mecanic şi un radiotelegrafist francezi. Gheorghe Bănciulescu s-a stins din viaţă la 12 aprilie 1935, la Cairo.


×
Subiecte în articol: Gheorghe Bănciulescu