x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Monument în memoria ultimei persoane executate pentru vrăjitorie în Europa

Monument în memoria ultimei persoane executate pentru vrăjitorie în Europa

13 Iun 2014   •   21:01

Glarus, oraşul elveţian în care a avut loc ultima execuţie din Europa a unei persoane acuzate de vrăjitorie, inaugurează un monument pentru comemorarea femeii decapitate în urmă cu 200 de ani pentru că ar fi făcut farmece unui copil, transmite Reuters vineri.

Slujnica Anna Goeldi a fost denunţată ca fiind vrăjitoare după ce fata stăpânului său s-a îmbolnăvit şi, într-un puternic acces de tuse, ar fi scuipat ace de gămălie, potrivit informaţiilor din arhivele locale. Autorităţile din Glarus, comunitate în centrul Elveţiei, au fost convinse că Goeldi era vrăjitoare pentru că ar fi reuşit să vindece fetiţa folosind puteri supranaturale.

După ce, supusă la torturi, a recunoscut că a fost ajutată de diavol, femeia a fost condamnată la moarte şi decapitată în 1782, multă vreme după ce vânătoarea de vrăjitoare încetase în restul ţărilor europene.

Execuţia din 1782 a provocat valuri de indignare în toată Europa, a afirmat Walter Hauser, autorul unei cărţi despre Goeldi, care avea 48 de ani când a fost omorâtă şi a fost exonerată vină de legislativul din Glarus în 2008.

Monumentul inaugurat vineri, care are două lămpi aprinse în permanenţă pe faţada tribunalului din Glarus, îşi propune să atragă atenţia asupra încălcărilor drepturilor omului comise în lume astăzi, a spus Hauser, adăugând că 'va fi o lumină veşnică pentru Anna Goeldi', 'o expresie a căinţei pentru nedreptatea care a avut loc'

×