x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muftiu Iusuf Muurat, invitat să participe la depunerea jurământului lui Erdogan

Muftiu Iusuf Muurat, invitat să participe la depunerea jurământului lui Erdogan

09 Iul 2018   •   13:59
Muftiu Iusuf Muurat, invitat să participe la depunerea jurământului lui Erdogan

Recep Tayyip Erdogan, care a câștigat din nou alegerile prezidențiale din Turcia, depune luni, 9 iulie, jurământul.

Cu această ocazie a fost invitat să participe și muftiul Iusuf Muurat, scrie replicaonline.ro.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan începe luni un nou mandat de cinci ani în care se va bucura de puteri sporite, datorită unui nou sistem denunţat de criticii săi ca fiind autocratic, la doi ani după ce regimul său a fost vizat de o lovitură de stat militară care însă a eşuat, relatează AFP. 

Aflat la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru şi apoi ca preşedinte, Erdogan, în vârstă de 64 de ani, a fost reales fără emoţii la 24 iunie, din primul tur de scrutin, cu 52,6% din voturi şi mult înaintea rivalilor săi.

Lansarea "hiperpreşedinţiei" lui Erdogan are loc la aproape doi ani de la tentativa de puci de la 15 iulie 2016, iniţiată de un grup de militari şi urmată de ample epurări care au vizat mai ales forţele armate, poliţia şi alte instituţii publice, fiind arestate sau concediate zeci de mii de persoane. 

Cel mai recent val de concedieri, anunţat duminică, a afectat peste 18.000 de oameni, în majoritate militari şi poliţişti, care au fost daţi afară printr-un decret prezentat ca fiind ultimul semnat sub auspiciile stării de urgenţă instaurate a doua zi după puciul eşuat. 

Recep Tayyip Erdogan "va dispune de acum înainte de sprijinul instituţional şi legal necesar pentru a controla tot", în cadrul noului sistem, a explicat Ayse Ayata, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea tehnică a Orientului Mijlociu de la Ankara. 

 

×
Subiecte în articol: Iusuf Muurat Recep Tayyip Erdogan