x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sud-coreenii ar putea dispărea până în 2750 din cauza natalităţii scăzute

Sud-coreenii ar putea dispărea până în 2750 din cauza natalităţii scăzute

26 Aug 2014   •   17:40
Sud-coreenii ar putea dispărea până în 2750 din cauza natalităţii scăzute

Sud-coreenii ar putea dispărea până în anul 2750, dacă se menţine rata actuală a natalităţii, devenind prima naţiune a lumii care riscă să piară din această cauză, se arată într-un studiu al parlamentului ţării asiatice.

Potrivit acestei estimări, ultimul sud-corean din Seul se va naşte în 2505, în timp ce ultimul sud-corean din întreaga lume se va naşte în 2621, se arată în studiul publicat în ziarul Chosun Ilbo.

Oraşul portuar Busan, care are cea mai ridicată rată a îmbătrânirii populaţiei, ar putea fi primul oraş care se va goli din cauza natalităţii scăzute, eveniment prognozat pentru anul 2413.

Pe termen mai scurt, populaţia actuală a Coreei de Sud va scădea de la 50 de milioane, cât e în prezent, la 40 de milioane până în 2056 şi la 20 de milioane până în 2100.

Studiul a fost comandat de alianţa partidelor liberale şi democrate din parlamentul Coreei de Sud şi executat de Serviciul de Cercetare al Adunării Naţionale din Seul.

În prezent, rata natalităţii în Coreea de Sud este de 1,19 copii la fiecare femeie, mai mică decât în China, unde încă există politica unui singur copil pentru fiecare familie şi decât în Japonia, unde se estimează că în curând numărul de scutece pentru adulţi cumpărate anual va depăşi numărul de scutece achiziţionate pentru nou-născuţi.

De altfel, un studiu similar efectuat în Japonia, în 2012, arăta că, dacă se păstrează actuala rată a natalităţii, ultimul japonez se va naşte în 3011.

Potrivit unui studiu realizat de ONU, în 2011, România se numără printre naţiunile care, dacă natalitatea se menţine la rata actuală, va dispărea în jurul anului 3050. Pe termen mai scurt, dacă se menţine actuala rată a natalităţii, populaţia României riscă să scadă la 8 milioane de persoane până în anul 2100.

Studiul parlamentului sud-corean a fost criticat însă de profesorul Cha Woo-gyu, de la Universitatea Naţională pentru Educaţie, acesta spunând că nu s-a luat în calcul impactul măsurilor de încurajare a natalităţii, deja existente în ţară, profesorul calificând studiul drept "unul alarmist". 

×
Subiecte în articol: natalitate