x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO invită Suedia și Finlanda să adere rapid la Alianța Nord-Atlantică

NATO invită Suedia și Finlanda să adere rapid la Alianța Nord-Atlantică

28 Apr 2022   •   12:52
NATO invită Suedia și Finlanda să adere rapid la Alianța Nord-Atlantică

Finlanda și Suedia ar putea să adere rapid la NATO dacă solicită acest lucru, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, scrie Reuters.

''Dacă decid să solicite aderarea la NATO, Finlanda şi Suedia vor fi primite cu căldură şi mă aştept ca procesul să se desfăşoare rapid'', a declarat acesta la Bruxelles, după o întâlnire cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Totoată, el a spus că se vor găsi soluții între data depunerii cererii de aderare și încheierea procesului de ratificare. 

Aderarea celor două state la NATO ar fi o lovitură puternică dată Rusiei, care a avertizat că va reacționa și a desfășurat deja arme hipersonice și nucleare în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

Finlanda și Suedia sunt neutre dar au un statut de asociere la NATO din anii 90 prin programul Parteneriat pentru Pace. Finlanda are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia și se opune aderării la Alianța Nord-Atlantică dar războiul din Ucraina schimbă viziunile strategice. 

Alte țări europene care nu fac parte din NATo sunt Austria, Cipru, Irlanda, Malta. 

×
Subiecte în articol: nato suedia finlanda Rusia